Борисов след разговор с Ердоган: Няма пряка мигрантска заплаха за България

„Към момента няма пряка заплаха за България вследствие на обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. Това стана ясно след като проведох телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. В хода на разговора подчертах, че оценяваме високо приноса на южната ни съседка по въпросите с миграцията. България и Турция ще продължат и занапред да работят заедно в интерес на справянето с кризата в Сирия и на спирането на мигрантския поток и натиска. Важно е споразумението ЕС – Турция да продължи да се прилага. С президента Ердоган взехме решение да проведем среща в понеделник“, съобщи премиерът Бойко Борисов на страницата си във Фейсбук.

Министър-председателят Борисов отбеляза, че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и проявяваме разбиране към огромните трудности, които нашата съседка изпитва от години. Премиерът Борисов беше категоричен, че в тази ситуация нито Турция, нито която и друга държава не би следвало да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа. Българският министър-председател изрази увереност, че България и Турция ще продължат и занапред да работят заедно в интерес на справянето с кризата в Сирия и на спирането на мигрантския поток и натиска. Българският премиер изрази дълбоки съболезнования за загиналите турски войници в сирийската провинция Идлиб. Премиерът Борисов подчерта, че кризата в Сирия има само мирно политическо решение.

Премиерът Бойко Борисов определи като ключово прилагането на споразумението ЕС – Турция. Според българския министър-председател е от изключително значение Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос. Борисов заяви, че ще информира председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите от ЕС за разговора с президента Ердоган и ще апелира ЕС още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път.

 


image0 (9K)