Categories: България

Борисов с мълниеносен отговор на упрека от Радев, че хазната е празна

Държавната хазна е пълна. Как ще е празна хазната? Всяка година има ръст на доходите. Но той не е длъжен да го разбира това президентът Радев, заяви премиерът Бойко Борисов в LIVE включване на „Господари на ефира“ по повод коментара на държавния глава за актуализацията на бюджета.

Радев: Кризата показа, че хазната е празна

Това, което взимаме като решение и вкарваме в парламента е, за да се подготвим. Ние сега имаме 5-7 млрд. да попълним, няма да харчим сега. Но в един момент ще останем без пари.

Сега ще дебнем пазарите. Никой не ни кара да бързаме.  Не е казано, че ще изхарчим парите. Колкото по-малко изхарчим по време на кризата, толкова по-добре“, посочи той.

„Правим го, за да имаме актуализация до края на годината и да не тичаме постоянно до парламента. Просто искаме да се подготвим Системите са пълни с пари. Иначе откъде даваме повече пари за Великден за пенсионерите, откъде въвеждаме правилото 60/40?”, попита Борисов.

„Бяхме първите, които реорганизираха икономиката си, хиляди облекла за хората на първа линия… Колегите със сълзи се молят, защото всички имаха по 7-8 хил. облекла“, подчерта премиерът.

„Тактиката ни е колкото може по-плавно да се случват нещата. При нас всеки заболял има място в болница, започваме да изписваме болни, подготвихме залите. Само Господ да е милостив и да ни спаси да не става това. Испанският ми колега приема мярка колко да отидат на погребение на умрелия. Хладилните камиони стават мобилни морги. Проблемът е голям и трябва да продължим заедно като общество“, категоричен бе Борисов.

На въпрос ще кандидатства ли страната ни за помощ от МВФ, Борисов каза, че е разговарял по въпроса с Кристалина Георгиева.

„Кризата навсякъде е голяма. САЩ станаха с най-много заразени. 81 държави са се записали. Дано не ни се налага да ползваме фонда. Ние имаме такива рейтинги в момента, че критериите не са важни. Емитираме този дълг, за да има сигурност. Вижте колко пари има в трезорите на банките – десетки, стотици милиарди. Пари има, въпросът е да бъдем разумни”, обясни той.

„Не трябва някой да си мисли, че от кризата ще стане по-богат. Това ще стане след кризата. Каква радост ще е по дискотеки, по морето, по ресторанти… Тогава ще станат по-богати”, поясни премиерът.

Красимира Янкова

Recent Posts

Пеевски: Нека Свети Георги ни дава сили и смелост за по-добър живот

Празникът е на всички етноси и религии...

12 минути ago

В последния почивен ден се очаква засилен трафик но пътищата в страната

Продължават и проверките на "Пътна полиция"...

13 минути ago

Литийно шествие на Бачковския манастир на втория ден от Великден

Вярващи съпровождат чудотворната икона на света Богородица...

26 минути ago

Без военен парад тази година за Деня на храбростта

Празникът ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена...

един час ago
image0 (9K)