Борисов: С 56.6 млн. лева ще бъдат подпомогнати стопани, които не могат да погасят отсрочени кредити

С помощ от 56.6 млн. лв. ще се подобри ликвидността по кредити на земеделски стопани, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводители. Това написа премиерът Бойко Борисов във „Фейсбук“.

Министър-председателят уточнява, че със средствата ще бъдат подпомогнати стопани, които са отсрочили кредитите си, предоставени от Държавен фонд „Земеделие“, и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19.

Той допълва, че това е станало възможно, след като Европейската комисия е одобрила нотификацията за прилагане на държавна помощ. Борисов отбелязва, че съобразно разпоредбите сумата за един бенефициер не може да надвишава 100 000 евро.

„В началото на месец август се срещнах с животновъди и поех ангажимент да ги подпомогнем с близо 82,3 млн. лв. 25,7 милиона лева са за помощта de minimis за животновъдите, които търпят загуби заради сушата и 56,6 млн. за подобряване на ликвидността в стопанствата.

Подадени са близо 14 000 заявления по de minimis и следващата седмица ДФЗ ще извърши плащанията. Днес Държавен фонд „Земеделие“ преведе и 4,1 млн. лева на 4 667 стопани с 590 313 пчелни семейства.

До 2 септември ще се приемат и заявления по de minimis за плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лоза. Помощта ще е в размер на над 19 млн. лв.“, пише още премиерът.

 


image0 (9K)