„Борисов трябва да избере“. Ахмед Доган видя ДПС като мишена на разрушителни сили

"Борисов трябва да избере“. Ахмед Доган видя ДПС като мишена на разрушителни сили

Представители на политическите партии коментираха решението на ГЕРБ да замрази преговорите за съставяне на правителство с премиери на ротация с мандат на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

В събота кандидатът на ГЕРБ за премиер на ротация Мария Габриел каза, че замразяват преговорите с ПП-ДБ, а като причина беше посочено съдържанието на тайно направения запис от заседание на Националния съвет на ПП, който беше разпространен от депутата ПП-ДБ Радостин Василев.

„Борисов трябва да избере на коя страна застава“, написа във Фейсбук съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. Според него България има „крещяща нужда“ от редовно правителство. „Кой има интерес това да не се случи? Във вътрешнополитически план това са сили, които искат да продължи управлението на безконтролната служебна власт. Във външнополитически план тези заинтересовани властови центрове обслужват интересите на Русия в агресията и срещу Украйна“, пише Атанасов.

Заместник-председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Владислав Панев каза, че решението за замразяване на преговорите е „много умно“. „Ако първите 48 часа преодолеем емоциите си, в понеделник вече ще сме преосмислили решението“, каза Панев в интервю за БНТ. По думите му е „напълно логично ГЕРБ-СДС да влязат от друга позиция в преговорите, защото могат да се направят на обидени“. Преди публикуването на записа от ГЕРБ каза, че имат желание за включване в кабинета и на други техни министри (освен Мария Габриел).

Късно в събота ДПС разпространи „послание към депесарите“ на почетния председател Ахмед Доган. „Искам да споделя с вас са моите тревоги и притеснения от най-новите изкривени форми на демокрацията в България. Има политически сили, които създават нови разделителни линии и целенасочено подклаждат езика на омразата“, се казва в посланието. Според Доган „една от ясните мишени на тази разрушителна дейност отново е ДПС и неговия председател г-н Мустафа Карадайъ“.

В средата на май от ДПС казаха, че ще подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ и премиер Мария Габриел. ГЕРБ не успяха да си осигурят достатъчно подкрепа и върнаха мандата, след което започнаха преговори с ПП-ДБ за съставяне на кабинет с втория мандат с ротационен премиер.

„Искам ясно да заявя: Всяко посегателство срещу председателя на ДПС е посегателство срещу ДПС и неговите избиратели“, се казва в посланието на Доган. В него е написано още, че „нашият председател г-н Мустафа Карадайъ да продължава да ни представлява уверено, разумно и перспективно“. Това е второто споменаване на името на Карадайъ от Доган в рамките на месец. В началото на май той го поздрави за рождения ден като му пожела да намери „Мярата на личното и партийното с националното и европейското Политическо здраве“.

Според служебния премиер Гълъб Донев кабинет на ротационен принцип е иновация. „Някой иска да вземе държавата на концесия“, каза Донев в интервю за Нова телевизия.

ГЕРБ и ПП-ДБ започнаха преговори за съставяне на кабинет с ротационен премиер в понеделник, а Мария Габриел върна неизпълнен мандата на ГЕРБ. Президентът Румен Радев все още не е казал кога ще връчи втория мандат на ПП-ДБ.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)