Борис Джонсън: До края на юли – ваксиниране на всички пълнолетни във Великобритания

Британският премиер Борис Джонсън планира до края на юли да бъдат ваксинирани всички пълнолетни във Великобритания, което ще улесни завръщането към нормален начин на живот.

Повече от 17 милиона британци вече получиха първа доза ваксина, откакто започна програмата за масово ваксиниране през декември.

Борис Джонсън обаче иска „програмата да бъде реализирана по-бързо и да стигне по-далеч“, по неговите думи.

Той отбеляза, че срокът за ваксиниране на всички пълнолетни до края на юли ще позволи по-бърза защита на уязвимите хора и облекчаване на локдауна в страната.

Предишните планове на правителството бяха това да стане до септември.

Ръководителят на националното здравепозване сър Саймън Стивънс каза, че има сигнали, че масовото ваксиниране води до намаляването на броя на постъпващите в болници.

Днес Джонсън ще проведе последна среща на кабинета за облекчаване на строгите мерки преди утре да изложи публично така наречената „пътна карта“ за излизане от локдауна. Това ще стане първо в Камарата на общините и след това на специална пресконференция.

Независимо от оптимистичните новини се очаква подходът на правителството да бъде много предпазлив. Предполага се, че облекчаването на ограниченията ще започне на 8 март със завръщането на децата в училищата.

Източник: БНТ

 


image0 (9K)