Борис Джонсън запазва досегашните си министри и ускорява Брекзит

Британският премиер Борис Джонсън, чиято Консервативна партия спечели убедителна победа в извънредните общи избори, каза на новите депутати, че сега те са „слуги на народа“ и поздрави активистите, че са „прекроили политическата карта на Обединеното кралство“. В Лондон обаче демонстранти издигнаха лозунги против управлението на Борис Джонсън, предава БНР.

Първото място, което Борис Джонсън посети вчера, след деня на изборната победа, бе бивша „крепост“ на лейбъристите в Северна Англия. Джансън благодари на избирателите, че са „нарушили навиците на гласуване на поколения“, за да подкрепят консерваторите.

Думите му, изречени в Седжфийлд, където на времето бившият премиер от Лейбъристката партия Тони Блеър бе избран като депутат, със сигурност могат да се приемат като „сол в раната“ на лейбъристите, които претърпяха най-тежкото си поражение от 30-те години на миналия век.

В петък през нощта в централен Лондон имаше протести след изборната победа на Борис Джонсън. Демонстрантите издигнаха лозунги като „Не зачитайте управлението на торите!“ и „Това не е моят премиер“.

Лондонската полиция съобщи, че са били арестувани двама души – един за нападение срещу полицай и друг за нарушаване на обществения ред.

Иначе, по-малко от две седмици преди Коледа се очаква Борис Джонсън максимално да ускори плановете за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Той смята да запази стария си кабинет, като в понеделник обяви някои малки размествания.

Депутатите ще се завърнат в Камарата на общините във вторник, а в четвъртък официално ще бъде открита новата параментарна сесия с традиционната реч на кралицата.

В петък предоговорената сделка на Борис Джонсън ще бъде върната в парламента.


image0 (9K)