Борят се с над 20 пожара в Кюстендилско

Над 20 пожара гасят пожарникари, горски работници и доброволци в Кюстендилско, обявиха от полицията. Най-тежка е ситуацията при село Чуденци. От там пожарът вече е минал на сръбска територия.

В Чуденци са засегнати горски масиви, изгорели са и 6 необитаеми къщи и 2 спомагателни постройки. Там са изпратени няколко екипа, каза към 17.00 часа началникът на регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Светлин Георгиев.

„Правим всичко по силите си. Там сме! Заплаха, засега, към хората няма. Охраняваме къщите, пазим ги, така че други екипи гасят пожара навътре в гората“, заяви пред БНР комисар Георгиев.

В землището на село Ломница, недалеч от Чуденци, станаха 4-5 пожара за последните дни. Обхванати са около 500 декара. 200 декара от тях – в гора. Изгорели са и 8 необитаеми къщи и 10 селскостопански постройки. Кметът на селото и четирите съседни села Кирил Георгиев каза:

„Докъм 01.00 часа бяхме тука. Дано да е ръснал дъждец, за да може да локализира още повече огнища, където има“.

В землището на село Долно Тишаново, община Невестино, огънят се е развил върху площ от 1000 декара. 700 декара от тях са в иглолистна гора. Изгорели са и 4 неизползваеми къщи и 3 спомагателни постройки.

В опожареното Долно село, където изгоряха около 30 къщи и постройки и местното училище, ситуацията вече се нормализира, каза днес след обяд кметът Лозан Тасков:

„Пожарът утихна вече. Сега ще минават от понеделник да правят оценки на изгорелите къщи“.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)