Босненските мюсюлмани с нов представител в президентството. Изетбегович призна загуба на изборите

Кандидатът на Социалдемократическата партия Денис Бечирович е вероятният нов представител на босненските мюсюлмани в тричленното президентство на Босна и Херцеговина. Това сочат предварителните резултатите от изборите в страната, които се проведоха в неделя.

За мястото на хърватския представител в колективното президентство засега води Боряна Крищо от националистическата Хърватската демократична общност, а за мястото на сръбски представител – Желка Цвиянович от Съюза на независимите социалдемократи, чийто лидер е Милорад Додик.

Сложната политическа система на Босна и Херцеговина предвижда всяка от трите най-големи общности в страната да има свой представител в колективното президентство. Тримата представители се сменят на ротационен принцип на всеки 8 месеца и имат мандат от по 4 години.

„Време е за позитивна промяна в Босна“, каза Денис Бечирович, след като обяви изборна победа.

„Животът на хората в тази страна е най-важен и затова призовавам за обединение, за да могат гражданите на Босна и Херцеговина да бъдат добре“, добави той.

Бечирович е смятан за умерен и склонен към сътрудничество. Той измества досегашния представител на босненските мюсюлмани в президентството Бакир Изетбегович.

Досегашният представител на босненските мюсюлмани в президентството Бакир Изетбегович (в средата) по време на пресеконференцията си, на която призна загубата си на изборите.


Досегашният представител на босненските мюсюлмани в президентството Бакир Изетбегович (в средата) по време на пресеконференцията си, на която призна загубата си на изборите.

Националистическата Партия на демократичното действие на Изетбегович управляваше от 1996 г. насам. Самият Изетбегович късно в неделя призна загубата на партията си.

Освен сръбски, хърватски и мюсюлмански представител в колективното президентство, гражданите на Босна и Херцеговина в неделя избираха и свои представители в долната камара на националния парламент, на парламентите на двете съставни единици, както и в парламентите на десетте кантона на Мюсюлманско-хърватската федерация.

В Република Сръбска избираха също така президент и вицепрезиденти. Резултатите от този вот все още са неясни, като и двамата водещи кандидати – Милорад Додик и Йелена Тривич, обявиха победа.

Босна е съставена от две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят предимно босненски мюсюлмани и босненски хървати.

Всяка полуавтономна част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)