ИЗБРАНИ

Брекзит ще ограничи избирателните права на 100 000 българи в Обединеното кралство

„Само българи и кипърци от държавите, които допускат гласуване зад граница, няма да могат да гласуват на европейските избори през май заради принципа за уседналост в изборния ни закон. Това ощетява около 100 хиляди българи, живеещи във Великобритания“, обясни пред БНР Мария Спирова, която живее и работи в Оксфорд и няколко пъти е била в избирателната секция.

Ето как Спирова коментира проблема: „Българите във Великобритания са сериозен брой – около 100 хил. души. За момента, за съжаление, е трудно да кажа, че те имат избирателни права. Те имат частични избирателни права. Брекзит ги прави частични. Член 350 от Изборния кодекс на България*, след скандалните промени от 2016 г., прави невъзможно упражняването на глас на европейски избори за хора, живеещи трайно в трети страни. На практика това се случи, за да бъдат възпрепятствани нашите съграждани, живеещи в Турция, да гласуват. Тогава не се очакваше, че Великобритания действително ще напусне ЕС, поне това не е било на  дневен ред“.

По думите й за много наши съграждани във Великобритания това е огромен шок. Тя цитира текста от Изборния кодекс, свързан с уседналостта. Това е формален проблем, който обаче лишава от изборни права огромен  брой хора.

Според Мария Спирова Изборният кодекс е променян по хаотичен начин и няма пречка парламентът или омбудсманът да инициира нова поправка в Изборния закон.

* Член 350 ал. 1 гласиПраво да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Каква присъда грози Лена, ако се докажат фалшивите документи?

Отговаря адвокат Людмил Рангелов пред Bulgaria ON AIR...

3 минути ago

В кадър: Маркират велоалеята на „Патриарха“ в София

Вижте кадрите на нашия фотограф Димитър Кьосемарлиев...

40 минути ago

Ветото на Радев върху Закона за инвестициите мина в НС

Против гласуваха ГЕРБ-СДС и ДПС...

53 минути ago

Хотели по морето отварят от 1 май, след празника затварят

Цената за нощувка е средно по 120 лв. на човек с ол инклузив...

един час ago
image0 (9K)