Бременност при отрицателен тест – възможно ли е?

Когато цикълът ви закъснее седмица или пък две, най-логичната стъпка е да си вземете тест за бременност, особено ако с нетърпение очаквате да станете майка.

Ако обаче тестът се окаже отрицателен, не бързайте да се отчайвате, защото е напълно възможно той да се окаже „фалшиво отрицателен“, пише Ezine.bg.

Бременност при отрицателен тест – възможно ли е?

Да възможно е, има случаи, в които може да сте бременна, а тестът да е отрицателен.

Какви са причините?

Най-честата причина за фалшиво отрицателния резултат е, че може да сте направили теста твърде рано.

Без значение колко добър и скъп тест сте купили от аптеката, той няма да може да отчете правилно, ако тялото ви не е имало достатъчно време да изгради нужното количество хормони.

Тестовете за бременност са проектирани да търсят хормона на бременността наречен ЧХГ (човешки хорионгонадотропин хормон). Когато избързате и направите теста по-рано, нивата на този хормон ще бъдат твърде ниски и той няма как да бъде засечен.

Друга често срещана причина за получаване на фалшиво отрицателен резултат е липсата на достатъчно ЧХГ в урината, която изследвате. Ако сте в самото начало на бременността, концентрацията на хормона може да бъде разредена, особено ако приемате голямо количество течности.

Концентрацията на ЧХГ ще бъде много по-висока ако задържате урината си за известно време.

Ето защо специалистите препоръчват тестът за бременност да се прави на сутринта.

Грешка в теста за бременност

Фалшиво отрицателен резултат може да се отчете и поради грешка в теста. Например, ако чакате прекалено дълго, преди да видите резултата.

Уверете се, че сте прочели добре всички указания на листовката и за да избегнете объркване, не забравяйте да погледнете резултата в рамките на посоченото време.

Още една възможна причина за фалшиво отрицателен резултат е, ако срокът на годност е изтекъл или е бил съхраняван неправилно.

Има и друга доста необичайна, но все пак възможна причина за отрицателен резултат и това е, че очаквате близнаци.

Тъй като в този случай нивата на хормона ЧХГ ще са твърде високи тестът може да не ги отчете.

Най-рядко срещаната причина за отрицателен резултат е, когато хормонът ЧХГ не реагира с химикалите в теста за бременност.

В крайна сметка, ако искате да сте на 100% сигурни, е най-добре да си направите кръвен тест и ултразвук.

Източник: https://www.dunavmost.com/ .


image0 (9K)