Британският здравен министър: Новият щам на K-19 е извън контрол

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок заяви днес, че новият щам на новия коронавирус е „извън контрол“. Така той оправда карантинните мерки в столицата Лондон и част от Англия, които според него биха могли да продължат до масовото ваксиниране, предаде Франс прес.

Вчера правителството на консерватора Борис Джонсън обяви, че отново въвежда пълен локдаун, защото новият щам е с до 70 на сто по-заразен и се открива по-трудно. Това ще принуди над 16 милиона британци да си останат у дома и да се откажат от коледните срещи, dir.bg.

„За жалост, новият щам на вируса е извън контрол. Ние трябва да си върнем контрола и единственият начин това да стане е отново да ограничим социалните контакти“, каза Ханкок в ефира на Скай нюз.

Мутиралият вариант на новия коронавирус е бил установен още през септември и вече се разпространява по целия свят. Това съобщи днес експертът на Световната здравна организация Мария ван Керкхове в интервю за Би Би Си.

„Великобритания откри този вариант на вируса през септември в Югоизточна Англия. Свидетели сме как постоянно се появяват нови мутации на коронавируса. Важно е да ги изследваме, да видим как се разпространяват и какви са последствията от тях, добави тя. Новият вариант на КОВИД-19 е бил регистриран освен във Великобритания в Дания, Нидерландия и Австралия“, каза още здравният експерт.

Броят на починалите от началото на епидемията от усложненията от новия коронавирус във Великобритания превиши 67 000 и кралството се нарежда на второ място в Европа в тази мрачна статистика след Италия. Заразените с патогена в Обединеното кралство вече са над 2 милиона.

Междувременно Белгия се присъедини към Нидерландия, като забрани от днес в полунощ полетите от Великобритания, в опит да ограничи разпространението на новия щам на коронавируса, появил се в Южна Англия, предаде Асошиейтед прес.

Тя освен това преустанови железопътните връзки с острова.

„Има много въпроси относно тази мутация и дали тя не е вече на континента“, каза белгийският премиер Александер де Кро. Той уточни, че транспортните ограничения ще останат в сила най-малко 24 часа, и изрази надежда, че до вторник ще има повече яснота.

По-рано Нидерландия забрани полетите от Обединеното кралство до края на годината.

Германия също „обмисля сериозно“ да спре полетите от Обединеното кралство и Република Южна Африка във връзка с новия щам на коронавируса, предаде Франс прес, като се позова на източник от здравното министерство в Берлин.

 


image0 (9K)