Британският парламент отново блокира премиера Борис Джонсън

Британският парламент късно снощи отхвърли отново искането на премиера Борис Джонсън за свикване на предсрочни избори в Обединеното кралство на 15 октомври, предаде Би Би Си.

Веднага след това парламентът в Лондон беше разпуснат до 14 октомври. Това стана по искане на Борис Джонсън и с одобрението на кралица Елизабет Втора.

Аргументът на опозицията е, че не може да подкрепи извънредни избори на 15 октомври – преди да бъде приложен нов закон. Той забранява излизането на Великобритания от Европейския съюз, ако не е постигнато споразумение, което урежда условията по него. Борис Джонсън беше предупреден от депутатите, че ще бъде обект на съдебни действия, ако се опита да заобиколи закона.

Обединеното кралство трябваше да напусне Европейския съюз на 31 октомври, със или без сделка. Новоприетият закон обаче, който беше подписан от кралица Елизабет Втора вчера, променя това изискване. Той задължава британския премиер да иска отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 година, освен ако – излизане със или без сделка от ЕС, не бъде одобрено от депутатите до 19 октомври.


image0 (9K)