Британският парламент осъди Русия и Китай заради лъжлива информация за коронавируса

Британският парламент осъди действията на руските и китайски власти заради разпространяването на лъжлива информация за коронавируса, съобщава DW.

От самото начало на кризата Китай се опитва да попречи на процеса на събиране на данни за болестта.

В отчет на комисията по външна политика на британския парламент се посочва, че на 14 януари китайските власти съобщават на СЗО, че „няма явни доказателства за предаването на вируса от човек на човек“.

Припомня се и за съдбата на китайския офталмолог Ли Венлян, който предупреждава колегите си за опасността от коронавирус от нов тип още преди началото на епидемията. Лекарят е арестуван и му забраняват да „разпространява лъжлива операция“. През февруари той се заразява с коронавирус и няколко дни по-късно умира.

Подобни действия са попречили на анализа на ситуацията на по-ранен етап, подчертават авторите на доклада.

В него се отбелязва, че освен Китай, Иран и Русия също са страни, които разпространяват дезинформация за природата на вируса.

В рамките на два месеца са засечени 80 случая на дезинформация, свързана с коронавируса.

Отбелязва се, че „свързани с руската държава фейкови личности и акаунти“, които преди да публикували дезинформация за Сирия, „жълтите жилетки“ сега се се прехвърлили към „разпространяване на дезинформация за коронавируса на английски, испански, немески и френски език онлайн“.

Основната фейк тенденция е да се твърди, че коронавирусът е изкуствено създаден от Запада като оръжие.

Faktor.bg


image0 (9K)