Световни новини

Британският премиер Тереза Мей с много важно изявление за българите

„Искаме да останете“. С тези думи британският премиер Тереза Мей се обърна към българите и другите граждани на страни от Европейския съюз, които живеят във Великобритания.

Тя обясни, че те ще трябва да подадат документи за издаване на карта за самоличност за „постоянен статут“ след „Брекзит“ (британското напускане на Европейския съюз).

Министър-председателят изложи документ от 15 страници за правата на гражданите на Европейския съюз във Великобритания. Всички, които са пребивавали там пет години, ще могат да подадат документи за „постоянен статут“. Те щели да ползват същите права като британските граждани по отношение на здравеопазване, образование, социални помощи и пенсии. Всеки, който е пребивавал по-малко от пет години, ще може да остане във Великобритания, докато направи пет години. Тогава ще може да подаде документи за „постоянен статут“.

Крайната дата на схемата предстои да бъде уточнена. Тя няма да бъде по-късно от 29 март 2019 година, когато Великобритания смята да напусне окончателно Европейския съюз.

Няма да има разделяне на семейства, обеща Тереза Мей. След „Брекзит“ гражданите на страните от Европейския съюз, които имат постоянен статут във Великобритания, ще могат да доведат роднините си там. Статутът им ще бъде уреден по същия начин, по който бъде уреден този на роднините на британските граждани в Евросъюза.

Пламен Пенчев