Броят на секциите в чужбина строши рекорда от 2014 г.

Благодарение на подадения рекорден брой заявления за гласуване, сънародниците ни по света ще разполагат с по-големи възможности да пуснат бюлетина, отколкото на всеки друг вот досега. Общо 465 избирателни секции ще бъдат разкрити в 69 държави.

Бройката е безпрецедентна – предишният рекорд беше на парламентарните избори през 2014 г., когато бяха отворени 427 места за гласуване. Страните и населените места, където българските граждани ще могат да упражнят политическите си права на 4 април, са изредени в решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), прието на 12 март.

Няма съмнение, че заслугата е основно на изключителната активност на българските емигрантски общности зад граница. Този успех става още по-впечатляващ, ако се вземе предвид фактът, че от 2016 г. действат редица законови ограничения, въведени от ГЕРБ и Патриотичния фронт, които смъкват бройката на секциите в чужбина надолу. Сега са необходими минимум 60 заявления на желаещи да гласуват, за да бъде открита секция. Преди 2016 г. бяха достатъчни 40 заявки, а и освен това се откриваха автоматично секции навсякъде, където през последните 5 години преди съответните избори са гласували поне 100 човека.

Много голяма пречка се явява и таванът от 35 секции, който важи за страните извън Европейския съюз. Официалният аргумент за въвеждането му беше да се ограничи гласуването в Турция. Това обаче сериозно засегна българските граждани във Великобритания и САЩ. Без тези бариери, секциите на предстоящите избори щяха със сигурност да бъдат дори още повече.

Сега най-много места за гласуване ще бъдат разкрити в Германия – 69. От ЦИК обаче уточняват, че заради пандемията 7 секции са под въпрос. Това са Кемниц, Констанц, Любек, Диценбах, Хам, Билефелд, Саарбрюкен. В Испания ще бъдат открити 53 секции. САЩ, Великобритания и Турция, както се спомена, попадат в обсега на правилото за максимум 35 места за гласуване. В Италия ще бъдат 25 (Флоренция и Колеферо също са под въпрос), в Гърция – 20, във Франция – 18, в Австрия – 17. Българите в Северна Македония ще имат на разположение 5 секции, в Сърбия – 4, а в Румъния – само една.

Заради проблеми със сигурността очаквано няма да се гласува в Ирак, Сирия, Либия, Йемен и Афганистан. Също и в Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Палестина, Казахстан, Узбекистан и Виетнам – или защото подадените заявления са изключително малко, или защото въобще няма такива.

СЕГА, Людмил ИЛИЕВ


image0 (9K)