Брюксел настоява България да отмени задължението на веригите да продават местни храни

„България да премахне дискриминационните мерки, задължаващи търговците на дребно да третират по-благоприятно местните хранителни продукти“, настояват от Европейската комисия

Въведените квоти за български храни в търговските вериги са нарушение на европейското законодателство. Това обяви днес Европейската комисия и отправи искане към България да премахне „дискриминационните мерки, задължаващи търговците на дребно да третират по-благоприятно местните хранителни продукти“.

Предупреждението от Брюксел е във връзка с решението хипермаркетите да излагат по виден начин и да осигуряват „достатъчно пространство“ за местни храни – мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, а сиренето и млякото да са направени поне 90% от българско сурово мляко.

Още при предлагането на мярката имаше предупреждения, че законодателните текстове са спорни. Сега България има срок от един месец да премахне това изискване, в противен случай ЕК ще стартира следващата фаза на процедурата за нарушения.

Ето какво пише ЕК до властите в България:

„Тези задължения ограничават свободното движение на стоки, залегнало в Договора за функционирането на ЕС, тъй като създават по-благоприятни и по-конкурентни условия за предлагане на пазара за местните хранителни продукти, което води до дискриминация на сходните вносни продукти.

Законодателството ограничава свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, да определят подредбата на продажбените си площи и да адаптират веригата си на доставки. Такива ограничения могат да бъдат оправдани само с императивни съображения от общ интерес, като например общественото здраве, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел.

Поради извънредните обстоятелства, произтичащи от свързаната с коронавируса санитарна обстановка и отслабването на икономиките в ЕС, е абсолютно необходимо да се запазят свободното движение на стоки и свободата на установяване. Неоправданите пречки могат да подкопаят колективните ни усилия за запазване на свободния и ефикасен превоз на товари в целия ЕС и капацитета ни за борба с тази безпрецедентна криза, в духа на европейската солидарност.

Поради това България разполага с един месец, за да отговори на опасенията на Комисията. Ако не получи задоволителен отговор, Европейската комисия може да реши да изпрати на България мотивирано становище.

Това ще е вторият етап на наказателната процедура.“

Припомняме, че през февруари същият проблем имаше и Румъния. Тогава Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу северната ни съседка заради подобен закон, който изисква най-малко 51 процента от хранителните и земеделски продукти, предлагани в големите търговски обекти, да идват от местни румънски производители.

И тогава мотивите на ЕК бяха, че законът противоречи на законодателство на Европейския съюз за свободното движение на стоките и даде два месеца срок (при нас е един) Румъния има два месеца да отговори на Еврокомисията.

Данни показват, че приблизително всеки българин и румънец оставя месечно на касите в хипермаркетите и супермаркетите, около 21% (за Румъния) и около 31% (за България) от доходите си. За сравнение – гражданите на останалите държави в ЕС дават по-големи суми, но те са значително по-малък процент от средната заплата. Делът обаче на международните търговски вериги в Румъния и България е с 30% по-голям отколкото в останалата част на ЕС.

big5.bg


image0 (9K)