БСП внася в прокуратурата 11 страници срещу действията на властта в Странджа

„Внасяме в Прокуратурата 11 страници сигнал за престъпленията на властта в Странджа. Сезираме главния прокурор да предприеме действия за установяване, според нас, на извършени престъпления и закононарушения“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията.

[ad id=“225664″]

Според нея действията на управляващите в засегнатите райони, поне в началото, са били незаконни. „И за това трябва да се носи отговорност. За разлика от управляващите, ние не само хвърляме димки в публичното пространство за конспирации, а действаме“, допълни Нинова.

Председателят на БСП обясни, че сезира главния прокурор за действия, базирани на нищожни заповеди. „Заповедите за действия са подписани от зам.-директор на агенция, а не от министър на земеделието, съгласувано с министър на вътрешните работи, както изисква законът. Такива заповеди не пораждат последици – те са нищожни“, обясни тя. По нейните думи от това следва, че всички предприети действия, на базата на такава заповед, са незаконни.

[ad id=“263680″]

„Сезираме главния прокурор за унищожаване на частна собственост, без на хората да е връчен документ, на базата на който това се случва“, каза още Нинова.

БСП сезира Прокуратурата и за нахлуване в частна собственост, без предоставяне на заповед за това, както и за ограничаване на достъпа на хората до личната им собственост, без за това да им е предоставен документ или заповед на оторизиран орган.

„Заравянето на убитите животни създава опасност от епидемия и за това са виновни хората, които го правят по този начин. Липсата на обеззаразяване от първите дни, също крие опасност от разнасяне на заразата и трябва да се носи отговорност“, категорична е тя.

Нинова обясни, че в сигнала до Прокуратурата на 11 страници е описано всичко подробно, с документи и много доказателства.

[ad id=“236993″]

„Освен това, обсъждаме с международни експерти как да се търсят правата на тези хора в Страсбург по Европейска конвенция по правата на човека и основните свободи. Ако с юристите стигнем до заключение, че имаме основания, ще сезираме европейските институции“, каза още Корнелия Нинова.


image0 (9K)