БСП в атака: Кворумът в парламента е нагласен!

Резултатът от поименната проверка показа, че 128 народни представители присъстват в зала, а в последвалото гласуване участваха само 104

Съмнения за нагласен кворум в пленарната зала изразиха депутати от БСП. Причината за тях беше резултатът от поименната проверка беше, че 128 народни представители присъстват в зала, а в последвалото гласуване участваха само 104, предаде БНР.

Депутатът Таско Ерменков от левицата отбеляза: „Поставихте под съмнение самия факт по начина, по който проведохте поименната проверка и нейните резултати. Нещо повече, оттук нататък поставяте под съмнение легитимността на всякакви гласувания, изхождайки именно от това съмнение за липса на кворум и нагласен такъв“.

Социалистите поискаха втора поименна проверка, при която всеки да става от мястото си и за заявява, че присъства в пленарната зала. Председателят на парламента Цвета Караянчева отказа: „Аз гарантирам, че за всяко едно прочетено име имаше народен представител в залата. Ако вие се съмнявате, можехте да оставите човек и да гледате. Можете да прегледате видеозаписа и да видите, че имаше кворум. Никой не е длъжен да гласува! Всеки има право да гласува по темата, по която се чувства подготвен и убеден“.

Тази сутрин заседанието започна с кворум от 121 депутати, което е минимално изискуемото присъствие в пленарната зала. БСП и ДПС не се регистрират, а от „Воля“ заплашиха, че също ще престанат да го правят, ако до петък вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов не подадат оставки. Вчера кворумът бе събран благодарение на петима депутати от „Воля“.

На днешното заседание трябва да бъдат гласувани Държавният бюджет и промените в данъчните закони. Депутатите ще обсъдят на второ четене и новия начин за изчисляване на данъка върху автомобилите, в който е включен и екологичен компонент.


image0 (9K)