БСП готова да подкрепи кабинет с мандата на „Има такъв народ“

„Не преговаряме със задкулисието за власт и пари, не правим никакви скрити договорки – нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Ние сме за стабилно и компетентно правителство. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Няма да правим и голяма коалиция. Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно събрание, видя ЗАРАТА.

Днес не просто откриваме поредното Народно събрание, а полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде върви България в следващите 10 и повече години, каза Нинова. Тя напомни, че страната е в здравна и политическа криза и се изискват държавнически и отговорни решения. БСП имала на какво да стъпи, защото в последните четири години били стабилни и предсказуеми в политиката си.

За нас членството в ЕС е неотменим и основен приоритет, но то дава и възможности. В конкретния момент най-важната възможност е Планът за възстановяване и устойчивост, категорична бе тя.

Правителството на Борисов се провали в тази най-важна за развитието на България задача. Срокът за предаването на тази задача е 30 април и макар той да не е преклузивен, се изисква спешна мобилизация на експертен, научен и политически потенциал, за да се справим. Тук за БСП е лесно, ние сме последователни и стабилни в политиките си. Преди два месеца искахме планът да бъде разгледан и приет от Народното събрание. И тогава, и сега ние сме готови с ясни предложения в него, каза тя. Вторият приоритет пред държавата за здравната криза също нямало да спъне БСП, тъй като и там били готови с предложения. Още днес щели да внесат и пакет със закони за помощ за икономика, домакинствата и младите семейства, за преизчисляване на пенсиите и др.

Възстановяването на парламентаризма за нас е основна приоритетна задаача. ГЕРБ и присъдружните й партии поставиха парламента в подчинение на един човек – Бойко Борисов. Трябва да има възстановяване на блицконтрола върху премиера и министри, спиране на порочната практика да се внасят закони без оценка на въздействието и др., заизрежда Нинова.

За да постигнем първите три трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт. Първо трябва парламентът да наложи мораториум на сегашното правителство за концесии, назначения на постове. Премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното състояние на държавата и да внесат обновяване на бъджета. В последните месеци са изхарчени над 5 млрд. лв. извън решения на Народното събрание. Има само 1 млрд. лева свободни. Има опасност да посегнат и на „Сребърния фонд“, където има 3,33 млрд. лв. Внасяме днес промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничават правомощия на министър-председателя, който и да е той, да харчи безконтролно парите на народа. 4 г. внасяме този закон, но той се отхвърляше от мнозинството. Бяхме сами в предишния парламент, но вярвам, че сега ще го направим, каза лидерът на социалистите.

Всички корупционни схеми и сделки да бъдат разследвани, да се носи отговоронст и да има справелдивост. Петият ни приоритет за властта и задкулисието, може би е най-важният въпрос. Паралелната държава, която беше създавана години наред, трябва да бъде развалена. Нейното унищожаване и налагане на върховенството на закона ще изисква общи усилия на целия народ. Искам от името на ПГ на БСП да заявя следното – 4 г. се борихме с тази паралелна държава. Първо тя ни покани да сме част от нея, отказахме. В следващите години бяхме под тежки удари, но не се отказахме. Не преговаряме със задкулисието за власт и пари, не правим никакви скрити договорки – нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Ние сме за стабилно и компетентно правителство. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Няма да правим и голяма коалиция. Моля за спиране с тази спекулация, каза тя. Щели обаче да подкрепят правителство на „Има такъв народ“, но само по конкретни политики.

Ако те не предложат правтилество и ако и като третият мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да прави, отсече Нинова, цитирана от „24 часа“.

 


image0 (9K)