БСП: Кризита са три, актуализацията на бюджета е спешна

„Актуализацията на бюджета е необходима сама по себе си. Още повече предвид COVID кризата, икономическата криза и бежанската криза. БСП ще подкрепи бюджета на първо четене, а между двете четения ще предложи промени. Промените са в няколко аспекти. Основното в политиките, които БСП отстоява, е преизчисляването на пенсиите“. Това заяви Благовест Кирилов от БСП в студиото на „Денят ON AIR“.

Социалистът коментира, че трябва да се внимава при предложенията за бюджета при една евентуална предизборна ситуация, тъй като е възможно да се приемат определени неща, които не могат да бъдат реализирани.

„Ако се заложи на разума, повече отколкото на емоциите и на популизма, има как да се постигне консенсус между партиите относно актуализацията на бюджета“, уточни още Кирилов.

По думите му е странно, че от ИТН посочват, че са опозиция, когато няма излъчен парламент в Народното събрание.

„Няма управление – на какво сме опозиция в случая? Още по-странно е, че 8 комисии са твои, въпреки това казваш, че си опозиция на цялото това нещо. Нека не бъдем толкова емоционални. Да заложим на разума, за да видим кое е ефективно. Иначе, можем да се окажем в една спирала, която не променя нищо, а единствено изнервя избирателите и създава предпоставки за много по-големи рискове за държавата“, категоричен е социалистът.

Според него третият мандат е майсторският, тъй като при него трябва да се прояви майсторство в политиката. И добави, че е редно да го получи партия, която има история и опит, а и залага на разума, а именно  – БСП.

„При служебния кабинет има отвореност и прозрачност. Те са в диалог за бюджета. Всеки прави грешки, но е видима разликата между тях и това, което беше преди тях“, подчерта Кирилов.

Събеседникът посочи, че без актуализация няма да има пари за медиците на първа линия в борбата с Ковид-19, за допълнителни лекарства, за бизнеса, за пенсионерите.

А ако президентът връчи третия мандат на БСП, Кирилов уточни:

„Това ще е кризисен мандат и би трябвало да излъчим кризисно правителство и кризисно управление, което с даден мандат да помогне на България да премине през най-тежките месеци, които предстоят. След това можем да отидем на нови избори, където да продължим с борбата“, коментира още социалистът пред Bulgaria ON AIR.

Кирилов каза, че дори и при евентуални нови избори, общата конфигурация няма да се промени особено.

А каква ще бъде ситуацията при бизнеса, ако няма парламент, той посочи, че ще станем свидетели на огромни проблеми.

„Всичко ще се отрази на бизнеса. Ако няма парламент и не се приеме промяната в бюджета, ще има огромни проблеми за бизнеса, тъй като много от хората в бранша очакват помощ, а ако не я получат, ще трябва да затворят или да освободят хора. Трябва да си свършим работата по важните неща, за да не оставим хората в безизходица“,  категоричен е социалистът.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)