БСП предлага да има таван на цените на основните храни

Великденската добавка от 70 лв. за пенсионерите ще се изплаща от 15 април. Тази сума не зависи от размера на получаваната пенсия и ще достигне до над 2 милиона пенсионери, съобщават от НОИ.

„Това е много добре решение, което взе Министерският съвет и правителството. Парите ще дойдат от буферите, които са заложени в бюджета. Решението се приема и много добре от хората, през последните 2 години не е получавана такава. Правителствата не са давали великденска добавка, а преди това е давана в размер на 50 лв. и то само на пенсионерите, чиято пенсия е била под прага на бедност“, каза членът на социалната комисия в парламента Вяра Емилова в студиото на „България сутрин“.

Тя подчерта, че тази година добавката е за всички пенсионери.

„Върху няколко предложения работи социалното министерство – 4 са на брой, за начините, по които да бъдат актуализирани пенсиите. Очакваме в Комисията по социална политика да ни бъдат представени тези варианти и да започнем тяхното обсъждане. Министерството се старае в момента при преизчисляването на пенсиите те да не бъдат по-ниски от размера, който в момента пенсионерите получават плюс ковид добавката“, добави Емилова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И поясни, че начините за преизчисляване на пенсиите са няколко.

„Много се радвам, че в бюджета, който приехме в началото на годината, БСП успя да наложи социалната политика като основна и движеща. Когато погледнем назад в годините – нашето общество се задъхваше, нямаше пари за социални придобивки, нямаше пари за пенсионери, нямаше пари за майките с деца, но от 1 април вече социалните пера започнаха да действат“, подчерта тя.

От партията ще се борят социалните помощи да бъдат увеличени, за да компенсират инфлацията.

„За увеличението на минималната работна заплата има вариант, който предстои да бъде обсъждан. Много е тежка процедурата. Но ние даваме нашето съгласие, защото повишаването на минималната работна заплата отново ще компенсира инфлация и високите цени. А БСП предлага да има таван на цените на основните продукти. Става въпрос за месо, хляб, бобови изделия, енергия. Трябва да бъде наложен таван, защото в момента с доходите, които получават българите, е непосилно човек да се издържа, дори в много случаи е непосилно човек да се храни“, категорична е Вяра Емилова.

А производителите няма да загубят от това, защото се предвижда да бъде създаден фонд, който да компенсира разликата между цената, която се предлага на пазара, и производствената цена.

Емилова призна, че партията продължава да стои зад идеята си болниците си да не са търговски дружества: „Коалицията е създадена от 4 партньора, които са с различна идеология и различен опит в политиката. Нормално е да имаме дискусии. Не мисля, че коалицията се клати, защото това е надеждата на нашите опоненти.“
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)