Будителите. Даскал и съпругата му основават читалище „Искра“ в Хан Аспарухово

През 1921 г. учителят Михал Стоянов Писаров и съпругата му Райна Писарова стават инициатори за откриване на читалище в с. Хан Аспарухово.

То носи името „Искра“. Първите му прояви са в областта на театъра – с местни сили се изнасят пиеси в училищна стая. По-късно е преустроена за салон по-голяма стая в сградата на общината, уредена е и богата библиотека.

Бежанци от Одринска Тракия избират днешното Хан Аспарухово за роден край

Читалище „Искра“ е в центъра на културния живот в село Стамово. Още през 1948 г. учителката Магда Комитова организира общоселски хор, който през следващите години е носител на редица отличия от окръжни и национални прегледи. Построената през 1973 г. нова сграда на читалището дава по-широки възможности за културен живот.

След демократичните промени на 10 ноември 1989 г. селото си връща старото име, но вече се нарича не Цар Аспарухово, а Хан Аспарухово.

Училището в Хан Аспарухово приютява деца от Плоска Могила и Бенковски

Хан Аспаруховци се гордеят, че тяхното село е родно място на известната българска поетеса и писателка Магда Петканова (родена през 1900 г. в с. Цар Аспарухово, починала през 1970 г. в София) известна със стихосбирките си „Македонски песни“, „Изгубено камъче“, „Кавали свирят“, с пиесите си на историческа тематика, повести, сценарии на филми преводи от полски и сръбски език.

Читалище „Искра-1921г.“ съдейства за издигане на културното равнище на жителите на селото. За това работи библиотеката, на това е подчинена и културната дейност, като се стремим да съхраним народните обичаи и традиции в селото ни.

Библиотеката на читалището разполага с 10259 т. книги. За да отговаря на съвременните изисквания библиотеката разполага с компютър, ксерокс и интернет връзка.

Храмът в Хан Аспарухово е осветен през 1904 година

Към читалището са  създадени самодейни колективи като Група за автентичен фолклор, Група за стари градски песни „Магда Петканова“, Детски фолклорен състав, които представят читалището ни на събори, фестивали и др. форуми и печелят награди и грамоти за участие.

Празниците. 11 май – Денят на Хан Аспарухово

Заедно с Пенсионерския клуб и Тракийското дружество местните хора честват бележитите дати и годишнини, отбелязват всички празници от културния календар като: „Бабин ден“, „Петлюв ден“, „Трифон Зарезан“, „Осми март“, „Първа Пролет“, „Ден на Тракия“, „Лазаров ден“, „Великден“, „Ден на славянската писменност и култура“, „Ден на Ботев и падналите за свободата на България“, „Ден на възрастните хора“, „Ден на будителите“, „Коледа“.

Хан Аспарухово – чудно място за почивка


image0 (9K)