Бум на схемите със застраховки на коли и фалшиви катастрофи

Отбелязва се бум на застрахователните измами с коли у нас. Близо 20% от кражбите на автомобили са фиктивни, показват данните на полицията. Собствениците ги дават за разфасоване в автоморгите, а след това прибират застрахователната премия, твърдят разследващите.

[ad id=“225664″]

Кражбата на линейка в Пловдив също е фиктивна. Прибира я не автоджамбазин, а собственик, който я е дал на лизинг, но не си е получил вноските, твърдят пред бТВ отлично информирани източници от разследването.

По подобна схема стават и измамите в бизнеса с „Kаското” на средния клас коли.

„Автомобил, който е технически неизправен и ремонтът му струва една значителна сума, гражданинът решава да го обяви за откраднат, вместо да си го поправи”, обясни Антон Дерменджиев от сектор „Автокражби” на СДВР.

В моргите колите се изкупуват почти на безценица, след това се разфасоват и продават на части.

[ad id=“263680″]

„Ако автомобилът е застрахован за 10 хиляди лева, те го взимат за 1000 лева, 1500 таван. За гражданина е важно да го пласира някъде, парите ще си ги вземе от застрахователната компания”, разясни Дерменджиев.

„Обикновено този тип измами се случват с автомобили с по-значителна стойност – за 30-40, дори 100 хиляди лева”, заяви Кирил Бошов, изпълнителен директор н азастрахователна компания.

[ad id=“236993″]

Другият хит са схемите с фалшиви катастрофи.

Бошов показва снимка на кола след ПТП през септември 2016 г. в САЩ и снимка от оглед след извършено ПТП на 3 април 2017 г. в България. „Сами виждате, че става въпрос за един автомобил”, посочи Бошов.

[ad id=“218548″]

Вече смачканите в чужбина возила се регистрират у нас, а след това измамниците инсценират катастрофа и прибират застраховката. От бранша признават, че щетите им са за стотици хиляди годишно.

Румяна Попова, бТВ


image0 (9K)