Световни новини

Бунт срещу карантината. Безредици с поне 8 ранени в блок с източноевропейци в Германия

В жилищна сграда в Гьотинген 700 души са били поставени под карантина, но близо 200 са се опитали да излязат от нея, което е довело до сблъсъците с полицията

Поне 8 души, включително полицаи, бяха ранени при безредици в германския град Гьотинген, където местните власти се опитаха да наложат карантинни мерки след нарастване на броя на заразените в региона. По данни на германски медии случката се е разиграла в блок, в който живеят много източноевропейци, сред които и румънци.

Около 700 души са били поставени под карантина, но близо 200 от тях са опитали да излязат от сградата и тогава се е стигнало до сблъсъците с представителите на реда, пише Би Би Си.

Карантината е била наложена в четвъртък, когато двама от живеещите в блока са дали положителни проби за COVID-19, а в петък вече е установено, че заразените са станали станали 120. По данни на властите комплексът се състои от малки жилища с площ 19 до 38 кв.м, в някои от които живеят многодетни семейства.

След сблъсъците бяха предприети действия за смекчаване на мерките. На живущите се позволява да напускат блока само при определени условия и то при положение, че са дали два последователни отрицателни теста.

Междувременно стана ясно, че служители в най-голямата германска кланица “Тьониес“, която стана огнище на коронавирус, са отпътували за родните си места още преди обявяването на карантината в окръга. ДПА съобщава, че служителите, които са предимно поляци, румънци и българи, са напуснали района, за да се приберат.

Все още няма официална информация за това каква част от всички 6500 работници на кланицата са отпътували, нито каква точно е тяхната националност. По-рано „Билд“ също публикува информация, че българи и румънци са успели да напуснат и да тръгнат за родните си места. Заразените в предприятието са най-малко 1331 души, които са установени след направени малко над 6100 теста.

Премиерът на провинция Вестфалия, в която се намира кланицата, Армин Лашет заяви, че към момента заразата е локализирана, но все пак е възможно карантина да бъде наложена в целия регион около предприятието. Преди седмица именно той изрази мнение, че заразяването е тръгнало от български и румънски работници.

По повод ситуацията в германската кланица и премиерът Бойко Борисов направи следния коментар: „Веднага реагирахме и днес бяха поднесени извинения и че не е хубаво да си прехвърляме кой на кого може да е занесъл вирус. Защото, ако не са били тези български сезонни работници, няма да ядат германците вурстчета. В същото време, когато си дойдоха в България, те ни донесоха.“

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Литийно шествие на Бачковския манастир на втория ден от Великден

Вярващи съпровождат чудотворната икона на света Богородица...

8 минути ago

Без военен парад тази година за Деня на храбростта

Празникът ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена...

56 минути ago

Гергьовден е – един от най-големите църковни празници

Тази година той съвпада с втория ден на Великден...

един час ago

Ливърпул отказа Тотнъм за Топ 4 с бой на „Анфийлд“

"Мърсисайдци" спечелиха с 4:2...

10 часа ago
image0 (9K)