Бурни протести в Казахстан заради цената на пропан-бутана

Над 200 души са били задържани за нарушение на обществения ред по време на протестите в няколко района на Казахстан, предадоха световните агенции, като се позоваха на казахстанското министерство на вътрешните работи.

При сблъсъците на протестиращи и силите на реда са пострадали 95 полицаи. Повредени са били 37 полицейски коли.

Още по темата

5 яну 2022 07:06

5

Протестите, прераснали в насилие в продължение на три дни, бяха срещу покачването на цените на пропан-бутана.

Правителството на Казахстан подаде оставка тази нощ и президентът Касъм Жомарт-Токаев я прие. Той назначи за изпълняващ длъжността премиер досегашния вицепремиер Алихан Смаилов и упрекна досегашното правителство за създалата се протестна ситуация в страната. Жомарт-Токаев освен това разпореди на властите да регулират цените на горивата и на други важни за обществото стоки.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев въведе комендантски час от 23 часа вечерта до 7 часа сутринта местно време в най-големия град на страната Алмати и в  Мангистауска област. Комендантският час ще е в сила за периода на въведеното по-рано извънредно положение до 19 януари. Влизането и излизането от Алмати е ограничено, забраняват се стачките и масовите събирания, включително спортните събития.

Протести започнаха от неделя в различни градове на Казахастан заради  увеличението на цената на пропан-бутана. Митинг имаше и вчера на централния площад в Алмати, а хората останаха на улицата часове наред въпреки опитите на полицията да ги разпръсне със сила и избухналите на места сблъсъци.

По-рано президентът Токаев се обърна към сънародниците си с призив да проявят благоразумие и да не се поддават на провокации.

„Властта няма да падне, а ние се нуждаем не от конфликт, а от взаимно доверие и диалог. Всички законни молби и искания от ваша страна ще бъдат внимателно отчетени и ще бъдат взети съответните решения. Утре ще се състои работно съвещание по всички тези въпроси. Надявам се на вашето благоразумие.“

По-късно пресслужбата на държавния глава съобщи, че той е приел оставката на правителството. Според подписания указ, временно изпълняващ длъжността на министър-председател ще бъде вицепремиерът Алихан Смаилов.

От 1 януари цената на пропан-бутана в Казахстан се формира чрез електронната борса, на база търсене и предлагане, и в резултат на това стойността на горивото скочи двойно.

Ситуацията в засегнатите от протестите Алмати и Магнистауска област се подобрява след въвеждането на извънредно положение и комендантски час там.
 

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)