Бъдещите депутати на ГЕРБ от 27 МИР – с 4 приоритета за регион Стара Загора

ПП ГЕРБ откри кампанията си в 27 МИР. Бъдещите депутати, избрани от Старозагорски избирателен район ще имат 4 основни приоритета в следващото НС, плюс постоянният за ГЕРБ – максимално удължаване на работата на енергийния комплекс „Марица изток“ и сигурност за работещите в него.

Областният координатор на ГЕРБ Радостин Танев изброи приоритетите в началото на пресконференция, дадена за медиите: разширение и връзка на АМ „Тракия“ със Стара Загора, включително със следващия приоритет – изграждане на голяма индустриална зона на мястото на „Летище-Стара Загора“; пътя Стара Загора-Нова Загора; цялостен ремонт и осъвременяване на техниката в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

Кандидатът за народен представител арх. Мартин Паскалев обясни, че последното правителство на ГЕРБ е отпуснало средства за пътя Чирпан-Стара Загора, осигурило е средства и за пътя Стара-Нова Загора. Чирпан-Стара Загора едва в последните дни на предишното правителство най-сетне е пуснат за нормална експлоатация, но вторият остава само в проект. Арх. Паскалев поясни, че южният подход на АМ „Тракия“ – разширяването му и свързването със Стара Загора е от изключителна важност за функционалността на бъдещата индустриална зона, която ще бъде разположена на 2 000 кв. м. на бившето летище. Изграждането на зоната е заложено в Общия устройствен план, а Общински съвет е гласувал тази площ да бъде отредена и обособена за индустриално строителство. Според Паскалев това е начинът да се задържат кадри и да се връщат кадри към Стара Загора.

Кандидатът за народен представител д-р Емил Енчев, хирург в УМБАЛ се спря подробно на необходимостта старозагорските депутати да направят всичко възможно, за да бъдат отпуснати нужните 28 млн. лв. за пълен ремонт на болницата, която предоставя медицински услуги не само на Стара Загора и областта, но и на съседни области. Приоритет лично за него ще бъде и оборудването на болницата със съвременна апаратура, която е абсолютно и наложително да притежава всяка добра съвременна болница, за да гарантира максимално живота и здравето на пациентите.

Кандидатът за народен представител Маноил Манев, заяви, че в следствие на тази кампания, е максимално важно хората да получат сигурност и предвидимост, защото хаосът, в който е изпаднала държавата през последните 7 месеца, за което ГЕРБ са предупредили още по време на миналата кампания, в момента руши живота на всички.

Пътната безопасност, престъпността и миграцията са темите – приоритети за него, още повече, че предишният вътрешен министър и настоящ кандидат за депутат (по думите на Манев), се е занимавал с всичко друго, но не и с тези най-важни теми на сигурността на държавата и гражданите й. Следствието от това безхаберие го виждаме всички по пътищата, по препълнените на 120% емигрантски центрове в цялата страна, по рязкото завишаване на престъпността на всички нива.

„Миналата вечер в Стара Загора излязоха само две патрулки с по двама в екип – всички други са командировани на границата – ефектът, от което едва ли ще е такъв, че да оправдае оголването на градовете и занижаването на сигурността им“, коментира Манев.

„Същият този министър тази сутрин отново излъга, че бил повишил заплатите на полицаите. Това е чиста лъжа. Той няма никаква заслуга, а под предложението стоят подписите бившия вътрешен министър от ГЕРБ, моят, на експертите от ГЕРБ“ – заяви той.

Маноил Манев обясни, че и досега Стара Загора и проблемите на региона са били винаги приоритет за народните представители от 27 МИР и всички са правели необходимото да изпълняват задачите, давани им от кмета Живко тодоров и Общински съвет-Стара Загора, както и от кметове и общински съвети в цялата област. Обеща от името на следващите, избрани от ГЕРБ тази добра традиция да продължи.

Последен взе думата водачът на Стаозагорската листа на ГЕРБ Красимир Вълчев. Той обясни, че народните представители поемат пряк ангажимент изброените 4 приоритета и запазването на комплекса „Марица изток“ да са непрестанни и основни задачи за тях до решаването на казусите.

Според Вълчев технологичното развитие на регион Стара Загора и оформянето като един от най-големите за страната, не подлежи на обсъждане – задължително е, още повече, че потенциалът е на лице – и от кадри, и от структури. Нужна е още подкрепа в изграждане и осъвременяване на инфраструктурата.

Вълчев сподели, че с носталгия си спомня за проектите и насоките, към които през 2017-2020 година е тръгвало образованието, когато той бе министър на образованието – иновации, разкриване на училища, промени, гарантиращи по-голям обхват и по-добро качество на образованието като се започне от най-важното ниво – детската градина и се стигне до промени в програмите на университетите и типа подготовка в тях. Но ковид в 2020 е заличил много от стартиралите добри неща, а след последните 7 месеца детските градини и училищата се тревожат най-много не за програми и иновации, а за това ще могат ли изобщо да функционират, ако не са в състояние да осегурят топло за децата. Новата реалност налага да се търсят веднага и спешно добри решения, смята Вълчев.

Той подчерта, че не ГЕРБ е забавил изграждането на интерконектора с Гърция, а именно служебните правителства и това на Кирил Петков. Не е вярно и че се е забавил 12 години, просто защото, ако беше изграден по-рано, нямаше да има как да функционира поради липсата на достъп до газ. Започнат е точно навреме от ГЕРБ и всичко е вървяло точно в срок до лекото забавяне заради ковид. След това вече „промяната“ е изпуснала нещата.

„Задължително трябва да има компенсации и за небитовите потребители на газ“ – каза Кирил Вълчев. Според него високата цена на електроенергията не е драма, а е „златна кокошка“ за българите, ако бъдат предвидени компенсации за граждани и небитови потребители, които могат да се гарантират от фонд „Сигурност“, попълван от огромните печалби на АЕЦ и топлоцентралите.

За всичко е нужно просто да се мисли, а това е възможно, когато се знае и да бъдет прилагани оптималните мерки.

„Ако бяха приели нашите предложения за компенсации на бизнеса“ Кирил Петков и Асен Василев нямаше да изпуснат инфлацията, защото половината от инфлацията у нас е заради действията на правителството на Петков. Добре, че поне след като 3 месеца си говориха с бизнеса, без да знаят какво да направят, все пак приеха нашето предложение – на ГЕРБ и то бе гласувано в НС. В противен случай сега щеше да е много по-зле. Това беше и единствената вярна стъпка, която направиха по отношение на инфлацията“ – смята Вълчев.

„При всичките им приказки за деверсификация се оказа, че „Промяната“ харесва не само руския петрол (за който се бори), но и руския газ харесва – стига да са през посредници“. Тази тяхна „симпатия“ я плащаме всички ние чрез най-жестокия тежък данък – данъкът инфлация. Оказа се, че са като телефонни измамници – обещават да ти дадат много, а всъщност ти вземат“ – обобщи Вълчев.

Той предупреде и за очакващата ни бюджетна криза. Министерство на финансите вече изпитва трудност да емитира дълг на дълговите пазари. „Докато критикуваната досторо Гърция харчи 3-4% повече от бюджета си, при правителството на Кирил петков ние започнахме да харчим 5-6% повече. Това може да се компенсира или с вдигане на данъците – например, по-високи пенсии – по-високи осигуровки, или чрез дълг. Те избраха дълг, но това няма как да продължи. Дълговете ни стават все по-скъпи, с все по-високи лихви при всеки следващ и скоро ще са непосилни. Да не говорим, че и все по-трудно някой ни дава заеми. Толкова лоша финансова политика България не е имала 25 години. Може всякакви слабости да са имали един, или друг финансов министър в този период, но до един са били отговорни хора“ – заяви Красимир Вълчев.

Вълчев припомни и заявеното от Асен Василев, че той не вярвал в благоразумната бюджетна политика: „Не, Асен Василев не е Иван Костов, а е новия Румен Гечев. И в тази светлина звучи доста страшно девизът на „Промяната“ – „Да довършим започнатото“, защото на практика означава да стимулират още инфлацията и да съборят Бюджета“ – обясни Вълчев.

В заключение, кандидатите за народни представители на ГЕРБ в Стара Загора заявиха, че в тази кампания ще посочват проблемите и ще предлагат решенията им. Кампанията им ще е позитивна и в помощ на гражданите, за да бъдат те убедени, че сериозните кризи и проблеми могат да бъдат овладяни с конкретни стъпки и инструменти.

Пожелаха добра кампания и успех на всички участващи партии и коалиции.


image0 (9K)