Българин е задържан за подготовката на терористични актове в Белгия

Българин е задържан за подготовката на терористични актове в Белгия

20-годишен българин е сред група арестувани в Белгия по подозрение в подготовка на терористичен акт. Според местни медии той се казва Сергей Р.

В понеделник вечерта белгийската федерална полиция е извършила обиски и арести в няколко града, сред които Брюксел и Антверпен, и е задържала 8 души. След като са били разпитани, седем от тях са оставени в ареста. Един от тях е и българският гражданин. Други петима са с белгийска националност и един с турска.

Според полицията става дума за радикализирани мюсюлмани джихадисти, които са подготвяли терористични атаки.

В Антверпен са арестувани петима души, които по думите на правосъдния министър Винсент Ван Квикенборг са готвели атака срещу държави институции. Има данни, че са планирали и въоръжени нападения срещу полицейски управления, съобщи кореспондентът на БНТ.

В същото време полицията в Брюксел е задържала трима души в кварталите Скарбек, Моленбек и Завентем. Единият от тях е българинът. Обвинението срещу него е за участие в дейността на терористична група.

„И в двата случая смятаме, че имаме повече от една причина да подозираме, че това са хора, които са имали конкретни планове да извършат терористична атака в Белгия“, каза Ерик Ван Дер Сейп – прокурор от Федералната прокуратура.

Според разследващите двете групи са поддържали контакт помежду си и са координирали действията си.

За единия от заподозрените в Антверпен, който се смята за ръководител на групата, белгийските власти са получили информация и от чуждо разузнаване, че публикува притеснителни постове в социалните мрежи.

Обвиняемите ще се явят пред съда на 3 април.

Според медиите те са свързани с групировката „Ислямска държава“. Именно тя през 2016 г. атакува Белгия с терористични актове, при които загинаха 32 души, а над 340 бяха ранени. Все още тече съдебен процес срещу 10 заподозрени за тези терористични актове.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)