Българин е осъден на 121 месеца затвор в САЩ за пране на пари чрез криптовалута

Български гражданин на 53 години ще трябва да излежи присъда от 121 месеца затвор заради участие в многомилионна схема за измама, от която са пострадали поне 900 американци, съобщи в сряда правосъдното министерство на САЩ. Става въпрос за Росен Йосифов, който беше екстрадиран и признат за виновен през септември миналата година по обвинение, че е участвал в престъпна конспирация с цел пране на пари чрез обмен на криптовалутата Bitcoin.

Той е собственик и управител на базираната в София борса за криптовалута RG Coins. Според доказателствата по делото тя е била използвана от румънска престъпна организация за прикриане на престъпния произход на средствата, придобивани чрез измами. Най-малко петима от основните клиенти на Йосифов с били членове на въпросната група, става ясно от разследването.

Румънската престъпна схема е включвала публикуване на фалшиви реклами в популярни сайтове за търгови и продажби като Craigslist и eBay. Измамниците са предлагали обикновено стоки на високи цени, най-често коли, които обаче реално не съществуват. След като жертвите са превеждали исканите суми за покупките, средствата им са били прехвърляни в криптовалута, чрез която те са били изпирани в чужбина.

Именно Йосифов е бил един от хората, използвани от престъпната група в тази последна стъпка от схемата. Според представените по делото доказателства българинът е предоставял на румънците по-изгодни обменни курсове. Освен това им е позволявал да получават пари в брой без да изисква никаква документация за произхода на криптовалутата, която са обменяли.

По време на разглеждането на делото е доказано, че по този начин Росен Йосифов е изпрал близо 5 млн. долара в полза на четирима измамници за по-малко от три години. Щетите за американските жертви на румънската схема се изчисляват на над 7 млн долара. В замяна българинът е спечелил над 184 000 долара от тези трансакции, съобщава правосъдното министерство на САЩ.

Йосифов беше признат за виновен от Окръжния съд във Франкфорт, щата Кентъки, след двуседмичен процес. Според федералния закон Йосифов трябва да излежи 85 процента от присъдата си в затвора. До момента 17 членове на румънската престъпна организация са осъдени за участие в тази схема, включително българинът. Трима заподозрени все още се издирват.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)