Българин мюсюлманин реставрира християнски храм в Карнобатско (видео)

Българин мюсюлманин реставрира християнски храм в карнобатското село Искра. Църквата носи името „Свети свети Кирил и Методий“ и бе официално открита на днешния празник с литургия отслужена от сливенския митрополит. Храмът с древна история получи и специален дар – парченце от светия кръст.

[ad id=“225664″]

39-годишният Турхут Исмаил е този, който решава да реставрира със собствени средства рушащия се храм, построен през 1882-година върху тракийско светилище, в родното му село, съобщава Канал 3.

„Ние не знаехме че тази църква е паметник на културата. И три пъти я проектирахме. Значи бюрократични неща са много по-трудно документално от колкото самата реставрация”, обяви Турхут.

Той кандидатства по европейска програма и със средствата успява да възстанови храма. Приготвените първоначално свои пари пък инвестира в спортни игрища. А църквата в село Искра е вторият християнски храм, построен от Турхут.

[ad id=“263680″]

„Това е храм. Дали е църква, джамия, синагога, важното е че се прави някякъв храм. И когато има Бог, той е един за всички”, каза Исмаил.

Турхут с усмивка споделя че преди това е построил църква в сунгурларското село Дъбовица.

Храмът получи и ценен дар от Националния исторически музей, който привлече десетки посетители.

„Това е парче дърво от Светия кръст. Разделихме на парчета и даряваме на няколко църкви. Църквата в бургас „Св. св. Кирил и Методий”, църквата в Пловдив, църквата в Рим и църквата в Созопол естествено, в родния ми град. Сега ще има и в църквата в село Искра”, обяви бившият директор на НИМ проф. Божидар Димитров.

[ad id=“236993″]

Специално изработени мозайки на светите братя Кирил и Методий пък са дар от Събин Пашов, потомък на род свързан с църквата.

[ad id=“236999″]

„Аз не помня моя прадядо, това са спомени разказани от моя дядо. 23-та година дава средства за изграждането на камбанарията и дава камбана на църквата, до тогава не е имало камбана. И от тогава се чува звукът на камбаната и до ден днешен”, разказа Пашов.

За освещаването на храм Свети свети Кирил и Методий в село Искра пристигна негово високопреощесвещенство сливенския митрополит Йоаникий. Храмът бе официално открит с празнична света литургия.


image0 (9K)