България

България: Грижите за старите хора е колкото за Бог да прости

Това се отнася за общинските,  и за частните домове за възрастни хора.

[ad id=“225664″]

Социалните заведения не достигат, макар в частните домове да е срещу заплащане, и то срещу внушителни суми, пише Силвия Николова в Монитор.

В България, която е със застаряващо население не от вчера по всичко личи, че тази тенденция няма да се обърне. Политика за обгрижването на възрастните хора няма. Общинските домове, които карат предимно на дотации и нищожните 70% от пенсиите на старците, са едва 160. В това число не влизат 22-та за хора с физически увреждания, т.е. за такива потребители, които не могат да се обслужват сами. В частните заведения за възрастни хора са двойно повече, като най-ниската месечна цена е 600 лева. За да бъде сигурен човек, че неговият роднина там ще бъде гледан добре, избира обикновено по-скъпите, от 1000 лева месечно. Това обаче не е гаранция, че възрастният човек ще получи грижите, за които си плаща. Контролът в тези домове е твърде занижен за разлика от общинските, в които на проверка влизат инспектори и служби. Този контрол сам по себе си гарантира по-добра грижа, отколкото в частните. На мнозина тази теза може да звучи парадоксално, но фактите я доказват безотказно.

[ad id=“263680″]

Да си припомним трагедиите и малтретирането на възрастни хора в старчески дом недалече от столицата преди три години. Или пожарът в друг, чиито управител беше предпочел да закупи скъп автомобил, но не и да сложи противопожарни датчици. Тук въобще не става дума за храната, която дори в някои частни домове се приготвя в нерегламентирани кухни.

Независимо от честия контрол и общинските домове продължават да имат своите проблеми. Основният от тях е финансовият. Защото в рамките на някакви си 4 лева храноден директорът на дома трябва да осигури три хранения, като основните ястия да са с месо, в менюто да има кисело мляко и плодове задължително. Пределно ясно е, че с тази мизерна сума директорите на общински домове правят чудеса, за да изпълнят изискването. По неволя повечето от тях са се превърнали в професионални просяци пред спонсори, а общините помагат допълнително, ако успеят да заделят някой лев от собствени приходи. И въпреки това, чакащите за общински домове са много, а нови не се откриват.

При нация, която застарява, редно е политиката да бъде обърната по-сериозно към възрастните хора. Защото да се гледа човек колкото за Бог да прости е, меко казано, несериозно.

 Монитор

Румяна Иванова

Аз мога

Recent Posts

„Ос на съпротива“. Как Иран увеличава влиянието си в Африка

Русия отдавна разширява влиянието си в Африка. Но на континента има и друг играч, който…

19 минути ago

Мечта за минерална баня: Жители на Вършец искат отново да работи целогодишно

Общината иска сградите безвъзмездно, за да заработят отново...

24 минути ago

5 храни, годни за консумация след изтичане на срока им

Киселото мляко е едно от тях...

48 минути ago

Григорова отговори на Нинова за сглобката с ГЕРБ: Поредна манипулация

Лидерът на "Солидарна България" няма да води листатат с кандидати за ЕП...

2 часа ago

Петков: На изборите ще има страхотно разкешване, 500 лв. на глас

Гарантирал с главата си, че той, Денков и Василев не са откраднали и стотинка...

3 часа ago
image0 (9K)