България е втора в Европа по брой на мамините дечица

България се нарежда на второ място в Европа по брой на мамините дечица. Това показват данни на Евростат и американско проучване. Според тях 52,8% от българите между 25 и 34 години продължават да живеят в бащината си къща.

[ad id=“225664″]

Преди нас в класацията е само Словакия, където 56,6 на сто от жителите в същата възрастова група продължават да живеят с родителите си. В Гърция 51,6% от жените и мъжете между 25 и 34 години делят един покрив с майките си.

Над 40 на сто от румънците, унгарците, поляците, словенците и италианците продължават да живеят с родителите си, въпреки че са прехвърлили Христовата възраст. В Испания, Чехия, Литва и Латвия всеки трети минал 30-те години все още дели покрив с мама и татко.

В скандинавските държави пък 96% от младите хора са напуснали бащините къщи преди навършване на 34 години, въпреки че там жилищата масово са под наем.

[ad id=“263680″]

Данни на Евростат показват, че през 2015 г. европейците са свивали свое гнездо средно на 26-годишна възраст. Първенци са шведите, които са напуснали родния си дом веднага щом навършат пълнолетие, пише „Монитор“.

Според същите данни българите се изнасят под наем или в собствено жилище средно чак на 29 години. В същото време едва 16% от нашенците живеят под наем. Останалите 84 на сто обитават собствени жилища, с което страната ни се нарежда на второ място по брой лични апартаменти или къщи.

Повече от половината от младите българи обаче живеят в мизерни условия, тъй като делят едно и също жилище с няколко поколения, отчита Евростат.

[ad id=“236999″]

Според резултати от проучване на британската Национална жилищна федерация българите отделят 27 на сто от заплатите си, за да платят наема на жилището, в което живеят. Същото е положението и при белгийците и австрийците.

В Словения, Словакия и Латвия пък наемите са най-евтини – между 13% и 17% от доходите, а във Великобритания най-скъпи – 39 на сто.

Статистиката показва, че най-затруднени с разходите за жилище са младите гърци, датчани, холандци и англичани.

Източник: dnes.bg


image0 (9K)