България е върнала на Ердоган още един турчин. МВР отрича това да е депортация

Премиерът Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимката е архивна.

България е върнала на Турция неин гражданин, освободен от затвора след изтърпяване на 9-месечна присъда. Новината беше потвърдена от МВР, след като ден по-рано за това съобщи евродепутатът Иво Христов.

Съобщението идва след няколко разследвания в български и чуждестранни медии, в които се говори за сътрудничество на българските власти с администрацията на турския президент Ердоган. Според германския “Шпигел” премиерът Борисов е помагал на Анкара да преследва опонентите си, като е предавал привърженици на проповедника в изгнание Фетулах Гюлен.

След опита за преврат в Турция през 2015 г. президентът Реджеп Тайип Ердоган посочи като свои врагове така наречените гюленисти и предприе масови гонения срещу тях.

Турският гражданин, който е бил върнат на Турция в края на седмицата е 39-годишният Селехаттин Юрюн. В публикацията, споделена от евродепутата Иво Христов, той е определен като политически беглец, бивш кандидат за кмет на град Улудере и активист на Демократичната партия на народите – лява организация, която е асоцииран член на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

На 16 септември 2020 премиерът Борисов и президентът Ердоган са провели телефонен разговор, съобщи правителствената информационна служба на Турция по-рано тази седмица. Близостта на този разговор с решението за връщане на Юрюн е могла да подхрани опасенията, че става дума за експулсиране на хора, неудобни за режима в Турция. Някои медии в България заговориха и за депортиране на турския гражданин.

В неделя от МВР отхвърлиха твърденията, че става дума за експулсиране или депортиране на Юрюн. В прессъобщение на институцията се посочва, че той е бил върнат “до страна на произход” в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция. Това е процедура, която е започнала на 2 септември, след като МВР е научило от Министерството на правосъдието, че Юрюн ще бъде освободен от затвора на 18 септември, пише още в съобщението. В текста не се коментира политическата или друга дейност на турския гражданин.

По-рано на Юрюн е бил отказан статут на бежанец, а в структурите на МВР не е постъпвала допълнителна информация за промяната на този статут, съобщиха още от МВР.

Юрюн е оспорвал отказа пред българския съд и за 29 септември е било насрочено заседание на административния съд, който да реши делото му, каза за вестник “Сега” адвокатката на турския гражданин Валерия Иларева. Вместо това той й се е обадил по телефона, за да й каже, че в затворническото му общежитие в Казичене са дошли “служители на “Миграция”, за да го отведат. Те не са посочили къде го отвеждат.

Иларева е подала спешно искане до съда в Страсбург, за да предотврати връщането му в Турция, но Юрюн е бил експулсиран в същия ден, каза още адвокатката.

По споразумението за реадмисия между ЕС и Турция досега само от България са били изведени към Турция 431 души, посочиха от МВР.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)