България изгони военния аташе на Русия за шпионаж

Василий Сазанович (вляво) заедно с посланика на Русия Анатолий Макаров

България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София, за когото има данни, че е извършвал шпионска дейност. Той има 72 часа да напусне страната, съобщи Министерството на външните работи.

Посолството на Русия в София съобщи, че става дума за техния военен, военновъздушен и военноморски аташе. Тази длъжност се заема от полк. Василий Сазанович. Посолството на САЩ поздрави България, че защитава своята сигурност.

Изгонването на дипломата се налага заради “действия, несъвместими с дипломатическия му статут”. Нота с това съдържание е била връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който е бил извикан в сградата на българското външно министерство, уточняват от ведомството.

До това решение се е стигнало, след като вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е получила писмо от главния прокурор Иван Гешев.

Специализираната прокуратурата отделно информира, че е образувано досъдебно производство по сигнал на Държавната агенция „Национална сигурност“ за престъпление срещу България. Дипломатът е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето ѝ на чужда държава или чужда организация

“В периода от 2017 г. до настоящия момент пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в това число за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ”, съобщиха от прокуратурата.

         “ Дипломатът е осъществявал
           контакти с българин, който
           е имал достъп до съответната
           класифицирана информация.

Целта е била тази информация да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност дипломатът е осъществявал контакти с българин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

Дипломатът се ползва с имунитет по Виенската конвенция за дипломатическите отношения, затова досъдебното производство е прекратено.

Посолството на Русия в България нарече експулсирането „безоснователно“. В позиция, публикувана от мисията във Фейсбук, се казва, че Русия си запазва правото на ответни мерки.

„Безоснователното експулсиране на главата на представителството на Министерството на отбраната на Руската Федерация не спомага за развитие на диалога между нашите страни във военната сфера, както и за укрепване на стабилността в Черноморския регион“, се казва в позицията.

Посолството на Съединените щати в София също разпространи позиция, с която подкрепя „усилията на България да защитава своя суверенитет и сигурност“.

„През последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители – от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина. България е силен съюзник и партньор в НАТО и има неотменно право да защитава своя суверенитет“, се казва в позиция на посолството на САЩ.

Това не е първият подобен случай. През септември двама служители на руското посолство в България бяха уличени в шпионаж. Те са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

В началото на тази година от България бяха изгонени други двама дипломати. Имената им не станаха известни, но беше огласено, че един от тях е търсил информация за технологията на изборния процес в страната, а другият е развивал разузнавателна дейност в сферата на енергетиката.

В края на октомври, миналата година пък българската прокуратура уличи в шпионаж първи секретар на руското посолство и каза, че той е извършвал дейността си от септември 2018 г. в продължение на близо година. Обвинението посочи, че този гражданин на Руската федерация „е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО“.

През септември миналата година бившият депутат от БСП Николай Малинов беше обвинен като руски шпионин. Според огласената тогава информация Малинов е събирал данни и ги е предавал на две организации – на Общество „Двуглав орел“ и на Руския институт за стратегически изследвания. В тази връзка ДАНС наложи 10-годишна забрана за влизане в България на бившия директор на института Леонид Решетников и на свързания с него бизснесмен Константин Малофеев.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)