България и българи създадоха писмеността на славяните

Здравей, Алена!

Отдавна искам да те помоля да разкажеш за Св. Св. Кирил и Методий, защото всяка година, като наближи 24 май, и започва поредната дискусия: какви са по народност, какво общо имат с България, азбуката българска или славянска е.

Ето че темата отново е актуална тези дни покрай намерението да се промени името на празника на 24 май. В Русия в училищата преподават, че това е руската азбука, и много хора тук в Англия, като видят български текст, ми кават: „Вие пишете като руснаците“. Отчитайки значението на тяхното дело, на 30 декември 1980 г. папа Йоан-Павел Втори ги обявява за небесни съпокровители на Европа.

Алена отговаря:

По време на многобройните си пътувания по света съм се убедила, че за отричането на факта за създаването на българската азбука и твърденията, че тя е руска или славянска, имаме вина и ние, българите. Мнозина от моите сънародници страдат от неизкоренимия комплекс да принизяват всичко българско. Комплекс, зародил се през турското робство и продължил да властва над народа ни след Освобождението, но вместо постепенно да бъде потиснат, той добива крайни форми след 1944  г., когато на всяко важно достижение в българската история сервилното русофилство на не малко български историци приписва славянски произход. Негативите са за българските племена, ударението е на племе. С настъпването на комунистическата диктатура в България дори в художествената литература образът на славяните е възвеличаван, а на българските ни деди – обидно принизяван.

Минаха тридесет години от преврата на 10 ноември. Дали нещо значимо за начина, по който се описват българите от зората на тяхната поява, се е променило? Българофилите сред историците ни са малко. Все са гръкомани, русофили, туркофили, поклонници на Византия, на Рим. Не очаквай от такива историци да пишат вярно и с достойнство за предците ни. Единственото, което ги оправдава, е фактът, че по време на турското робство почти всички български исторически документи са унищожени от османлъка и от гръцките свещеници. Някой да е прочел документ от българската царска канцелария? Архивът започва от Аспарухово време с писмеността, донесена от дедите ни – руните, запазен е през 200 години византийско владичество и продължен до края на 14 век. Почти всичко в българската история е от външни източници. И дори след създаването на глаголицата продължава да се пише с руническата ни писменост.

Коя е истинската причина за приемането на глаголицата в България по времето на хан Борак, вече покръстен с християнското име Борис-Михаил?

Българите по това време вече са имали своя писменост от близо 1800 години. Кое е наложило замяната на руническата писменост с някаква друга? Руните, много преди идването на Аспарух в земите около устието на Дунав, от знаци са били усъвършенствани до азбука, даваща необятен простор за изразяване.

Основната причина е, че хан Борак – цар Борис Първи, управлява огромна територия, вече империя – от Будапеща до Одрин и от устието на Днестър и Днепър до днешния албански град Драч, населена с разнообразни етноси. За тях е нужна единна писменост, защото руните са неразбираеми, а и не се учат лесно. Глаголицата, създадена от братята Кирил и Методий, е това, което е нужно. Нова азбука, в която е вплетен кръгът, символът на Тангра. Погледнете глаголицата и ще видите, че от 44 символа 32 съдържат кръг – еманацията на Тангра, бога Слънце.

Тук трябва да кажа, че майката на двамата братя е чистокръвна българка от Плиска. Нищо славянско няма в нея. Поискана е и се е омъжила за помощник-наместника на Солунската крепост. При сватбения ритуал името й е променено съгласно съществуващата традиция на Мария, българското й име нямам право да кажа.

С появата на кирилицата глаголицата постепенно се превръща в писменост на царската канцелария, писмо само за аристокрацията. Кирилицата е всенародното писмо, на което днес пишат славянски и неславянски народи, създадена в България в края на 9 век от Климент Охридски в Преслав.

Ние, българите, сме дали писменост на вси славяни и това е фактическата действителност.

За съжаление, също извън България, съм стигала до сериозни спорове с наши сънародници, които са готови да приемат чуждото мнение, че азбуката, братята Кирил и Методий са славяни, както всичко важно по нашите земи е славянско, за да угодят на някого или за да се покажат знаещи, без да се замислят, че предават родината си, ако изобщо осъзнават, че го правят. След като голяма част от родените българи не са наясно с историята, как да не се отправят унизителни за България твърдения къде ли не. Насложената в поколения българи тендециозно невярна представа за историята ни иска много поколения и добра воля, за да излезе наяве истината и влезе в учебниците.

Глаголицата и кирилицата са две мисионерски български азбуки, независимо че глаголицата е по поръчка на император Михаил Трети, тя е създадена от българи по майка и е послужила на хан Борак да обедини многобройните етноси и племенни групи в неговата империя с единна писменост. Климент Охридски, българин по потекло, е създал в Преслав по-опростената кирилица, приета за писменост от славянски народи като руския чрез български мисионери и от неславянски като монголския и румънския. Ако не страдахме от внушени ни комплекси, тази истина трябва да е в учебниците по история.

Автор: Светлана Тилкова – Алена


image0 (9K)