България и Германия ще си сътрудничат срещу нелегалната миграцията и каналджийството

Германия оцени високо усилията на България по охрана на външните за ЕС граници

Вътрешният министър Румяна Бъчварова и председателят на парламентарната комисия по вътрешни работи в Бундестага Ансгар Хевелинг обсъдиха европейските политики в областта на миграцията и сигурността по време на работната им среща в германския парламент. Акцент в разговорите им беше и антитерористичното законодателство в двете държави-членки, както и регламентите на ниво ЕС. Министър Бъчварова подчерта, че следи развитието на дискусиите и в Германия, и в другите държави-членки в тази област и че най-важно е постигането на баланс между сигурността и правата и свободите на гражданите. Председателят Хевелинг оцени високо усилията на България по охрана на външните за ЕС граници. Министър Бъчварова запозна председателя на вътрешната комисия с актуалната ситуация на българо-турската, българо-сръбската и българо-гръцката граница, като беше обсъдено и сътрудничеството със съседните държави и съвместните операции в рамките на агенция „Фронтекс“.

През втория ден от визитата си българският вътрешен министър се запозна с работата на Стратегическия и аналитичен център за противодействие на нелегалната миграция към Федералната полиция на Германия. Министър Бъчварова и директорът на германския център договориха стартирането на сътрудничество между центъра на Федералната полиция и новосъздаващия се център за противодействие на нелегалната миграция и каналджийството към МВР. Германската страна заяви своето желание за по-тясно взаимодействие с българските власти, особено в сферата на сигурността, където „имаме традиционно много добро сътрудничество“.
В рамките на визитата вицепремиерът Бъчварова се срещна и със заместник-генералния секретар на фондация „Конрад Аденауер“ Герхард Валерс. Двамата обсъдиха европейските политики в областта на миграцията и сигурността, както и актуалната ситуация на Балканите.


image0 (9K)