България не се огъна по въпроса за РС Македония

България потвърди своята позиция, че не е съгласна да бъде дадено начало на преговорите за приемане на Република Северна Македония в Европейския съюз.

България потвърди досегашната си позиция за европейската перспектива на Република Северна Македония и остава отворена за конструктивен диалог с предстоящото словенско председателство на Съвета на Европейския съюз за намиране на взаимно приемливи решения„.

Това съобщиха от Външно министерство, цитирани от ЗАРАТА, относно днешния съвет „Общи въпроси“ в Люксембург, където е участвал заместник-външния министър Румен Александров.

Той е потвърдил, че правителството продължава да следва позицията на Народното събрание относно европейската перспектива на РС Македония и продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство.

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски заяви по-рано днес, че при фактическо замразяване на евроинтеграцията на страната му, трябва скоро да бъде съживен договорът от 2008 година за стратегическо сътрудничество със САЩ.

Това не значи, че се отказваме от евроинтеграцията, но ако продължи спорът с България, трябва да търсим алтернативи„, заяви Пендаровски, цитиран от БНР.

Той даде интервю за турската „Анадолска агенция“, в което обвини „европейските партньори на РС Македония и Брюксел за отлагането на началото на присъединителни преговори за ЕС.

 


image0 (9K)