„България остава последователна“. Еврокомисарят по разширяване посети София

Служебният външен министър Светлан Стоев се срещна във вторник с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Верхаи и изрази пред него принципната подкрепа на България за европейската интеграция на Западните Балкани, включително Северна Македония.

„България остава последователна в подкрепата си за европейския път на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония. Водени от тази позиция, инвестирахме сериозни усилия за поддържане на открит и пълноценен диалог с нашите съседи и връщане на доверието в отношенията помежду ни“, е заявил министърът, цитиран от пресцентъра на МВнР.

По думите на Стоев София се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., за да подкрепи началото на присъединителни преговори на Скопие с Брюксел.

Служебният министър на външните работи е подчертал, че България очаква Северна Македония „да прояви политическа воля за преодоляване на различията“ и „остава активно ангажирана в търсенето на възможности за разрешаване на отворените въпроси“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)