България отново блокира Македония за ЕС

България потвърди позицията си относно европейската перспектива на РСМ и е отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство за намиране на взаимно приемливи решения.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи, предаде БГНЕС

България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Република Северна Македония по време на днешното редовно заседание на Съвета „Общи въпроси“ (СОВ) в Люксембург, като същевременно е отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения.

Страната ни бе представена на заседанието на СОВ от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Беше обсъдено актуалното състояние на процеса на разширяване на ЕС.

Заместник-министър Александров потвърди, че подкрепената с Декларация на НС от 10 октомври 2019 г. Рамкова позиция на МС от 9 октомври 2019 г. относно европейската перспектива на Република Северна Македония остава валидна.

България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров.

Това включва изричния отказ на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Република Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание. Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония, България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС, подчерта заместник-министър Александров.

България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.

Европейските министри подготвиха и редовното заседание на Европейския съвет на 24-25 юни 2021 г., на което ще бъдат обсъдени следните теми: COVID-19, икономическото възстановяване, миграцията и външните отношения. Съветът обсъди Комуникацията на Европейската комисия за поуките от санитарната криза и необходимостта от взаимодействие между държавите членки.

България е сред първите държави, въвели дигиталния COVID -19 сертификат, което ще позволи постепенното връщане към свободното движение в ЕС след 1 юли 2021 г.“, изтъкна заместник-министър Александров в дебата по темата. Държавите членки приветстваха и навременното влизане в сила на Решението за собствените ресурси като важна стъпка към икономическото възстановяване на Съюза.

Съветът „Общи въпроси“ беше информиран от Европейската комисия за отношенията на ЕС с Конфедерация Швейцария, както и за актуалното състояние на процедурите по чл. 7 от Договора за ЕС за върховенството на правото в Полша и Унгария.

След края на заседанието на Съвета „Общи въпроси“, ръководената от заместник-министър Румен Александров българска делегация, взе участие в междуправителствените конференции с Република Сърбия и Република Черна гора.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)