България още няма единна позиция за мобилизацията в Русия

Руският президен Владимир Путин обяви частична военна мобилизация във вторник, а българското правителство вече втори ден не заявява единна позиция.

Президентът Румен Радев може да свика Консултативен съвет по национална сигурност, ако сам прецени, че това е необходимо, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, като подчерта, че войната в Украйна трябва да спре.

„Силна и категорична позиция на България и в рамките на ЕС за прекратяване на войната, час по-скоро, за свикване на различни нива и на европейско, и на световно на дипломатически екипи и ръководители на държави, за да бъде принудена Русия да спре войната в Украйна“, посочи Йотова.

Досега от служебния кабинет само министърът на отбраната изрази мнение за ситуацията в Русия на заседанието на Министерския съвет в сряда. Политическите сили обаче са на различно мнение.

Според „Продължаваме промяната“ трябва да бъде подкрепена целостта на Украйна, като от партията се опасяват, че частичната мобилизация в Русия ще доведе до повече жертви.

Още по темата

22 сеп 2022 16:04

55

22 сеп 2022 15:02

42

„Ние нашата позиция я казваме ясно, всеки отговаря за себе си, а българското правителство, като част от европейска България, трябва ясно да заяви своята позиция“, заяви Кирил Петков.  

Според „Демократична България“ страната ни трябва да е с позиция, която изцяло да съвпада с националния ни интерес.

„От тази гледна точка е много важно нашите институции да осъзнаят ясно и решително да осъдят действията на Путин. До момента не са го направили и това е много обезпокояващо“, посочи съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Под претекст, че Денят на Независимостта има друг смисъл, от ГЕРБ отказаха да коментират частичната военна мобилизация в Русия и идеята за референдуми в окупираните зони.

„Не искам на днешния празник да говорим за политика. Днес е ден, в които трябва да почетем усилията на всички българи за Независимостта на България“, каза Костадин Ангелов.

До момента единна позиция на България след последните действия на руския президент – няма.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)