ИЗБРАНИ

България пита ОАЕ наистина ли Васил Божков е освободен от ареста

Васил Божков е освободен от ареста в Абу Даби. Това съобщиха от БНТ и „Банкеръ“, позовавайки на свои източници, а информацията бе тиражирана от повечето медии, включително ЗАРАТА. От Външно министерство обаче заявиха, че не са уведомени за това.

Според източници на „По света и у нас“, след като е прекарал малко повече от две седмици в Център за задържане, властите са удовлетворили молбата му да бъде освободен, докато трае процедурата по разглеждане на искането на българската страна за екстрадиция. На Божков е забранено да напуска ОАЕ и му е отнет задграничния паспорт.

От Министерство на външните работи коментираха, че „България не е уведомявана от ОАЕ г-н Васил Божков да е освобождаван от ареста“. „Посланик Богдан Коларов е отправил спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна“, посочиха оттам.

От прокуратурата пък коментираха, че българската държава не е уведомявана официално дали обвиняемият Васил Божков е бил в арест. „Дори за прокуратурата е изненада, че той е бил в арестно помещение повече от 2 седмици. Практиката в такива държави е да се отнема само паспорта“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от Би Ти Ви. По думите й преводът на документите – над 200 страници, с които ще се поиска неговата екстрадиция, е готов. Още утре – понеделник, документите ще бъде изпратени до правосъдното министерство, което пък незабавно ще ги изпрати в Обединените арабски емирства.

Хазартният бос Васил Божков избяга от България в края на януари-началото на февруари, след което бе задържан в ОАЕ. Специализираната прокуратура междувременно му повдигна обвинения за неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други. По това производство Васил Божков е посочен като ръководител на организирана престъпна група.

Преди дни обвиненията към него нараснаха на 11 на брой, вкл. за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности. Освен това той вече се разследва за принуда, убийства и изнасилвания.

Преди дни стана ясно и, че Васил Божков е поискал помощ от Русия за освобождаването си от ареста.

Източник: „Сега“

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Нямаме данни колко са енергийно бедните...

47 минути ago

България и Турция продължават дебата по споразумението за „Боташ“

Около това се обединиха двама министри...

48 минути ago

Патрулка се блъсна във Велико Търново

Не са ясни причините...

54 минути ago

Приключи делото за попечителство на Бритни Спиъс

Двамата са постигнали споразумение...

56 минути ago

Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

  Страхотна Светлана Каменова стъпи на върха на Европа, научи ЗАРАТА от БФ Бокс.  …

един час ago
image0 (9K)