България с гръмка победа в Лигата на Нациите

България постигна първа победа в тазгодишното издание на турнира на УЕФА Лига на Нациите, след като победи Гибралтар с 5:1, видя ЗАРАТА. При този резултат българите запазват позицията си в Лига С на състезанието, а гостите от британската иберийска територия отпадат в по-долното ниво. „Лъвовете“ вече имат 6 точки и са на 1 от 2-ия в групата Република Северна Македония, като следващата среща се очертава в Скопие директен сблъсък за позицията след първенеца Грузия.

Срещата беше дебют и за новия национален селекционер на България Младен Кърстаич, както и за Йоан Стоянов, Марин Петков, Георги Русев, Илия Груев и 17-годишния Никола Илиев, играещ за младежите до 20 години на Интер (Милано).

Това е първа победа за България за 2022-а година и първа от 12-и октомври миналата година, когато при предишния селекционер Ясен Петров националите биха Северна Ирландия с 2:1 в световна квалификация.

В 23-ата минута България излезе напред в резултата с гол на Валентин Антов – първи за него с националната фланелка на България. Филип Кръстев подаде от ъглов удар, Антов обаче изпревари защитник на гостите и с глава изпрати топката зад Дейл Колейнг.

Но гостите от Гибралтар изравниха само след три минути, отново след центриране от корнер. Разписа се 39-годишният Рей Чиполина, който работи като митничар и в свободното си време играе футбол. Чиполина изпревари Илиян Стефанов и насочи топката зад Даниел Наумов.

Но българите не се предадоха и стигнаха до нова преднина още преди края на полувремето. Радослав Кирилов проби от дясно, продължи към Илиян Стефанов, който малко непохватно бутна топката, но след това с шпагат продължи към Десподов, който се разписа за 2:1 от близко разстояние.

Българският отбор си подпечата победата само в рамките на три минути след почивката, когато Радослав Кирилов вкара много красиво от въздуха и след него Илиян Стефанов реализира второто си попадение за тима. В 53-ата минута Петко Христов проби от дясно и върна към дузпата, където Десподов стреля слабо, а Стефанов не успя да уцели топката. Но тя стигна до Кирилов, който от въздуха простреля Колейнг. Две минути по-късно Стефанов вкара от втори опит, засичайки топката с глава. Вратарят отби първия му удар, но при добавката загуби равновесие и позволи на халфа на Левски да празнува.

След това селекционерът Кърстаич направи доста промени, даде шанс на още дебютанти като Георги Русев, Йоан Стоянов и Никола Илиев. Въпреки новите хора, българската селекция продължи да държи инициативата.

Десет минути преди края и младият нападател на Левски Марин Петков вкара първия си гол за националния тим, след като беше изведен от Радослав Кирилов сам срещу вратаря и не сгреши.

 


image0 (9K)