Categories: България

Българи с мобилно приложение срещу разхищението на храна

Само в България гладуващите са над милион, а около 1/3 от произведената храна в световен мащаб бива изхвърляна на боклука. И то още докато е годна за консумация.

 Българи създадоха мобилно приложение, което цели годната, но непродадена храна да стига до хората. Те са Джейн Димитрова и Велин Керков.

„Като студентка в Италия видях едно сходно приложение. Като човек с ограничен бюджет и време открих това приложение, което ми позволяваше всеки ден да избирам кутия-изненада с храна, която е абсолютно годна, но е останала в излишък на пицарии, пекарни, сладкарници или от ресторанти“, коментира Димитрова.

Днес приложението си партнира с над 300 бизнеса в четирите най-големи града в България – София, Пловдив, Варна и Бургас и има регистрирани над 30 000 потребители.

„В началото беше много трудно. Самите бизнеси нямаха доверие към нас, а  крайните потребители за първи път чуваха за такова нещо. Имахме малко обекти и нашата услуга разчита на това човек да отиде на място да го вземе“, подчерта пред Bulgaria ON AIR Керков.

Приложението е напълно безплатно и е лесно за използване. То работи с геолокализиране и спрямо хранителните ви предпочитания можете да видите заведенията за хранене близо до вас и да си запазите „кутия-изненада“ с храна, която да отидете и да вземете от избраното заведение.

„Храната се купува с поне 40% намаление. Дори има заведения, които предлагат 100% отстъпка, което на практика си е дарение“, поясни Димитрова.

Изхвърлянето на храна е продоволствен и екологичен проблем. Голямото количество хранителни продукти в боклука замърсяват околната среда с вредни емисии въглероден диоксид.

„Има статистики – в световен мащаб около 1/3 от храната се изхвърля – това са 33% от годната вече произведена храна, която отива в кофата. В същото време пък има много гладуващи хора. В България цифрата е около милион и половина българи и ние се стремим да намалим това количество, така че не само да не се изхвърля, но и да стигне до нуждаещите се“, констатира тя. По думите на Димитрова в едно заведение се продават по около 4 кутии с храна дневно – една от тях е средно половин или 1 кг.

Разхищението на храна в срок на годност е голям проблем и за хората от хранителната индустрия. Стефан Илиев е управител на заведения за хранене, които използват приложението. Той отчита спад в количествата незакупена годна храна, като успяват да продадат между 60-70 % от нея.

„Със сигурност приложението се отразява положително на бюджета. Тази свръхконсумация трябва да приключи вече“, категоричен бе той.

Създателите на приложението мечтаят проектът им да се разрасне и в други български градове, а също и в други държави на Балканския полуостров, където такива приложения липсват.

 

https://www.dnes.bg/

Arhiv

Recent Posts

Славия и Арда се занулиха на Овча Купел

"Белите" вече са без шансове за седмото място...

един час ago

Возим се на влак по нови цени от утре

Скокът на някои от билетите е 20%...

2 часа ago

Почина депутатът от ПП-ДБ Петя Ставрева

Тя бе председател на ПП "Обединени земеделци"...

2 часа ago

Великденското завръщане: Тежък трафик по магистралите с леки инциденти

Няколко леки катастрофи има на АМ "Тракия"...

2 часа ago

Кой ще победи на 100 м – Мбапе или Юсейн Болт?

Спринтьорът хвърли ръкавицата към футболиста на ПСЖ...

3 часа ago

Кой доносник, кой борец… Петков семейно на плажа Корал

Направи и няколко намека по последния скандал...

3 часа ago
image0 (9K)