Българката Мария Димитрова е паднала от 100 метра височина в пропаст в Хималаите

25-­годишната Мария Димитрова е българката, която загина при снежна буря в Хималаите, съобщава изданието „Уебиндия“. Тя е била заедно със съпруга си Том Ханчет от Нова Зеландия.

Двамата се отправили на поход в планината с още 130 туристи, но били „хванати в снежен капан“ при прохода Села в индийския щат Аруначал Прадеш.

Индийски военни твърдят, че Мария Димитрова се е подхлъзнала и е паднала от 100 височина в пропаст. Смята се, че тя и съпругът й са се отделили от групата и са поели по друг път. Том се отървал с леки наранявания, въпреки че също паднал от много високо. Той опитвал да се свърже със семейството на Мария, за да ги информира за трагедията.

Тежкият инцидент станал на 3962 метра надморска височина на 18 март. Местни медии информират, че Мария била открита в много тежко състояние – около 9 часа, след като паднала. Младата жена е починала в болница, твърди вестник „Трибюн Индия“.

На помощ на бедстващите туристи се притекла армията. Спасителните действия обаче се забавили заради лошите атмосферни условия. Въпреки това – останалите над 120 туристи, сред които се твърди, че има граждани на България, Япония и Нова Зеландия, са спасени. Те са настанени в спасителни лагери, където им е оказана лекарска помощ.


image0 (9K)