Българката Мира е осъдена на близо 2 години затвор за пропаганда в Турция

В Турция съдът за тежки престъпления в град Айдън е осъдил на една година и 10 месеца затвор българката Мира Яшар Селямоглу. Това пише турският вестник „Миллиет“.

[ad id=“225664″]

Мира бе задържана преди около година от турската полиция в град Дидим, докато бе на почивка с майка си и със своя приятел – британският гражданин Джо Робинсън. Мира и Джо бяха обвинени от турските власти за пропаганда в подкрепа на организацията Кюрдска работническа партия (ПКК) и бяха арестувани. Турските власти определят ПКК като терористична групировка.

Причина за ареста на двамата са станали снимки, публикувани в социалните мрежи. На тях Джо Робинсън е  в камуфлажна униформа и е заедно с бойци от Силите за защита на народа – сирийски кюрдски милиции. Турция определя и тях като терористи поради връзките им с ПКК.

[ad id=“263680″]

Мира беше държана известно време в арест в Турция и след това беше пусната на свобода, но при условие, че ще бъде съдена задочно. Турските власти след известно време й разрешиха да напусне южната ни съседка.

Британският също беше освободен от ареста, но със забрана да напуска Турция, която е все още в сила. Той е бил осъден на 7 години и 6 месеца затвор заради участие в дейностите на ПКК.

[ad id=“236993″]

Мира и Джо не са се явили на последното съдебно заседание в съда за тежки престъпления в град Айдън и са представили извинение, съобщиха турски медии. На него са присъствали само адвокатите им.


image0 (9K)