Българската армия на 67-мо място в света

България е на 67-о място в класация на най-силните армии в света, изготвена от международната компания “Глоубъл Файърпауър”, съобщава „24 часа“.

В изследването са включени общо 133 армии. На първо място са САЩ, следвани от Русия, а на трето е китайската армия – най- голямата по численост в света. В десетката следват въоръжените сили на Индия, Франция, Великобритания, Япония, Турция, Германия и Египет.

[ad id=“225664″]

В оценката са взети предвид над 50 фактора. Класирането на участниците не зависи толкова от общото количество военна техника, колкото от баланса на военната мощ на отделните страни и разнообразието от налични оръжия. Ядрените оръжия не са взети предвид от експертите, но ядрените сили получават допълнителни точки.

Ключовият фактор при оценката е големината на работната сила, така че страните с голямо население по правило са класирани по-високо.

Отчетени са били също географското положение на страните, “логистичната гъвкавост” и обемът на природните ресурси. Страните от НАТО са получили бонус заради възможността да се разпореждат със средства от общите ресурси на алианса.

[ad id=“238430″]

Според “Глоубъл Файърпауър” България разполага с 52 650 военнослужещи, като 33 150 от тях са активни военни, а 19 500 са в резерва. Има 66 военни самолета, от които 15 са изтребители. 31 са щурмова бойна авиация (включва и изтребителите), а 28 са транспортни самолети.

Според класацията България разполага с 531 танка и 1103 бронирани бойни машини. Бюджетът ни за отбрана тази година възлиза на 700 млн. долара.


image0 (9K)