Българската делегация в Йерусалим взе Благодатния огън

Благодатният огън снизходи в храма на Божи гроб в Йерусалим като Йерусалимският патриарх Теофил III го предаде на събралите се поклонници в храма, сред които бяха и представители на Българската православна църква.

[ad id=“225664″]

Българската делегация, предвождана от митрополит Антоний, взе благодатния огън и се отправи към летище „Бен Гурион“. Тя ще пренесе свещения огън с полет до София с правителствения самолет „Фалкон“.

Макар Българската православна църква да обеща да излъчи взимането на огъня на живо във Facebook, това не беше възможно заради невероятно големият трафик. От БПЦ обаче публикуваха видео от взимането на огъня от храма на Божий гроб.

https://www.facebook.com/dtodoranov/videos/vb.1011975129/10213958927059911/?type=2&video_source=user_video_tab

Делегацията ни ще донесе свещения огън в България и той ще достигне до всяка една от епархиите на Българската православна църква, а миряните ще осветят с него домовете си след радостния възглас „Христос воскресе!“ в полунощ.

[ad id=“263680″]

Огънят ще бъде съхраняван в Синодалния параклис до около 23.45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ за Пасхалното богослужение.

След богослужението Благодатният огън ще отиде до всяко кътче на България и Република Македония.

За първи път обаче делегация на Българската православна църква ще даде Благодатния огън на Скопие.

[ad id=“237001″]

Част от делегацията на митрополит Антоний в Йерусалим са бившият транспортен министър Кристиян Кръстев, подстриган лично от Западно и Средноевропейският митрополит Антоний за иподякон. В делегацията пътува и ректорът на Духовната семинария Пахомий.


image0 (9K)