Българска ученичка дълба с монета името си върху Колизеума

Акт на вандализъм срещу един от най-забележителните монументи в света – Колизеума. 17-годишната българка бе задържана, докато дълбае инициалите си на хилядолетния амфитеатър и шедьовър на световната архитектура.

Българката била на екскурзия в Рим със свои съученици и учители.

Момичето, чието име се съобщава само с инициали заради възрастта й, е била на ученическа екскурзия във Вечния град, която очевидно ще запомни, съобщи НОВА

С големи букви младата българка реши да увековечи името си редом със спомените за Цезар и гладиатори. Момичето е било със съученици и преподавателка. Не успяла да довърши творението си заради бързата намеса на служителите на реда и карабинерите, които я задържали в близкия участък.

Задържаната е пусната, след като срещу нея е задействана процедура на италианската прокуратура за утежнено нанасяне на щета. Наказанието за такова провинение е присъда от половин до 3 години и глоба до 20 000 евро.

Такава плати и прочулият се със същото дело преди 4 години футболист Благой Георгиев. Италианската публика научи името му не заради футболните му изяви, а защото дълба името си по Колизеума, за което му бе отсъдена максимална глоба.

Периодично туристи се опитват да се увековечат по символичните паметници на културата и изкуството в Италия. Два дни преди българката нейна британка връстничка сподели същата съдба.

Римският Пантеон и Колизеумът попадат най-много на прицела на вандалите. Хвърлянето във водите на Фонтана Треви, пък е предпочитано за видео изяви на разсъбличащи се или пияни туристи-вандали.

„Те най-често се оправдават, че не знаят за забраните. А за италианските власти обяснението е  лошо възпитание и арогантност”, поясни по телефона за NOVA директорката на Колизеума Росела Реа.


image0 (9K)