Българският спортен тотализатор става спонсор на „Левски“

В последните седмици „Левски“ стартира редица кампании в опит да покрие задълженията си

Българският спортен тотализатор ще сключи спонсорски договор с футболния клуб „Левски“, съобщи „Клуб Z”, позовавайки се на свои източници в Министерството на спорта. Новината идва почти едновременно с обявените промени в ръководството на тотото, в чиято управа влизат и двама бивши футболисти на столичния клуб – Христо Йовов и Гoшо Гинчев.

По данни на „Клуб Z“ параметрите по евентуалния договор са все още неясни.

Преди няколко седмици от ръководството на Левски обявиха, че месечната издръжка на клуба е близо 2 млн. лева.

В събота изпълнителният директор на „Левски“ Павел Колев обяви пред БНТ, че все още в офисите на клуба няма постъпило предложение от страна на спортния тотализатор.

„Не съм водил разговори с Българския спортен тотализатор, нямам никакъв контакт с новото ръководство на тотализатора. Ако има интерес от тях, очаквам да бъде осъществен някакъв контакт, ако изобщо това е вярно. Имаме разговори с други потенциални рекламодатели, но не мога да казвам подробности, преди да има нещо официално“, каза Колев. Изпълнителният директор на футболния отбор за пореден път обяви, че няма контакт със собствениците на мажоритарния дял от акциите в клуба.

До момента основен спонсор на „Левски“ бяха, свързаните с Васил Божков „Национална лотария“ и по-точно сайтът за спортни залози 7777.bg. В петък от там излязоха със съобщение, че преустановява депозити за игрите онлайн, тъй като от Националната агенция по приходите (НАП) са наложили запори на сметките им.

След приетите законодателни промени държавното тото се превърна в монополист върху лотарийните игри. Промените в Закона за хазарта бяха приети с гласовете на управляващата коалиция на ГЕРБ и „патриотите“ на 7 февруари и влязоха в сила на 18 февруари. Те предвиждат държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ да има изключително право да организира лотарийни игри, а лицензите на частните компании, които до момента се занимаваха с тази хазартна дейност, да бъдат прекратени.

През февруари Левски остана без постъпления от страна на фирмите, свързани с Божков, след като той, както и официалния собственик на мажоритарния пакет от акциите на футболния клуб Георги Попов, получиха обвинения от прокуратурата. Двамата бяха задържани в Обединените Арабски Емирства, но по-късно се появи информация, че са били освободени от ареста. Все още остава неясна ситуацията с тяхната евентуална депортация обратно в България.

През последния месец ръководството на „Левски“ стартира редица кампании в опит да събере средства, за да обезпечи задълженията си, като приоритетни остават сумите, които трябва да бъдат превеждани към НАП.

Преди няколко седмици офисите на клуба пристигна и предложение за спонсорски договор от компанията за залагания „Efbet“, която е притежавана от подалите сигнал и свидетелствали срещу Божков Цветомир и Боян Найденови. Предложението на букмейкъра бе свързано с условието „Левски“ да промени собствеността си. От ръководството на футболния отбор отхвърлиха тази оферта, подчертавайки, че поставеното условие може да бъде изпълнено само от настоящите собственици.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)