Български и испански изтребители ще ни охраняват заедно по въздух

Български и испански изтребители ще ни охраняват заедно по въздух

Снимка: БГНЕС, архив

Български и испански изтребители ще изпълняват съвместно задачи по охрана на въздушното пространство, съобщиха от Министерството на отбраната.

Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS/).

За съвместното изпълнение на задачите Военновъздушните сили на Кралство Испания ще предислоцират в нашата страна 130 военнослужещи и 4 самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II. Те ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство съвместно с българските ВВС до 31 март 2022 г. 

Първите испански изтребители се очаква да кацнат в авиобаза Граф Игнатиево до края на седмицата.

При изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство (Air Policing) българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно.

Испанските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

 


 

 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)