Българче е ранено при мафиотска стрелба в Калабрия

10-годишно българско момче е ранено по време на стрелба по представител на калабрийската мафия Ндрангета, съобщава „Труд“, позовавайки се на италианските медии.

[ad id=“225664″]

Двама мъже застреляли на място 39-годишния Фабио Джузепе Джофре в притежавания от него имот в Семинара, Калабрия. С него по това време обаче се намирало и детето на живеещи наблизо българи.

Не е ясно дали момчето работело при Джофре, въпреки крехката си възраст, или просто било с него, за да види животните в къщата му. В момента това се изяснява от следователите, разследващи убийството.

Детето било ранено в корема, но няма опасност за животаму. Откарано е в болницата на Реджо Калабрия.

[ad id=“263680″]

Следователите не се съмняват, че става въпрос за убийство от мафиотски тип – стрелците се целели, за да убият, след което се отдалечили пеша, минавайки през полето близо до къщата.

Преди десетина години пак на това място се разиграл и друг кървав театър, този път с участието и на жени, свързан със саморазправа вътре в средите на Ндрангета.

При последния случай обаче убийците не са се спрели дори в присъствието на дете. Разследването се води от Дирекцията Антимафия в Реджо Калабрия, която заедно с Прокуратурата на Палми се опитва да разгадае динамиката на престъплението.

[ad id=“236993″]

Те се мъчат да разберат дали става въпрос за нападение в средите на Ндрангета от Семинара, или пък за отмъщение срещу Джофре. Той е свързан с едноименния клан. Въпреки това се смята открай време за „разпасано куче“, което действа, както иска. Бащата на убития също бил част от клана, но починал, малко преди да бъде осъден окончателно.

Според подслушани телефонни разговори на хора от клана в миналото Джузепе Джофре извършил през 2007 г. „неоторизирана“ от клана кражба – нещо, което не се понравило на босовете й. Въпреки че били роднини, чичото на Джофре, известен с прякора Нино Бонго, бил записан да казва как племенникът му трябва да бъде застрелян, ако се появи в Семинара.

Само преди пет месеца в къща на Джузепе Джофре бил намерен оръжеен арсенал от седем пушки, за които се оказало, че са откраднати в Северна Италия. Те били скрити от Джофре под мрежата, използвана за събиране на реколтата от маслини. Джузепе бил арестуван през февруари, но вече бил пуснат на свобода, затова и отишъл спокойно в имота си в Семинара.

[ad id=“218548″]

Там трябвало да се погрижи за животните в помещенията отвън и именно в този момент се придружавал от българското дете. Следователите не дават други подробности за родителите на детето.


image0 (9K)